Pieczone ziemniaczki to idealny dodatek do obiadu, choć solo też smakują naprawdę świetnie. Możecie je podawać z ulubionym sosem, choć jeśli przygotujecie je według naszego przepisu – nie będą potrzebowały już żadnych "urozmaiceń", bo będą tak smaczne.
Pieczone ziemniaki z 1 szczególnym dodatkiem
Pieczone ziemniaki wychodzą chrupiące, ale czasami bywają mdłe. Jeśli dodacie do nich czosnek – staną się znacznie bardziej wyraziste w smaku. Nada on charakteru całej potrawie, a połączony z innymi przyprawami stworzy niepowtarzalny miks dla waszych kubków smakowych.
Ogromne znaczenie ma też dorzucenie rozmarynu, który zachwyca swoim intensywnym, korzennym, zapachem oraz smakiem. Poza tym czosnek i rozmaryn mają wiele cennych właściwości, więc pozytywnie wpłyną też na wasz organizm.
Jak przyrządzić pyszne pieczone ziemniaki? Potrzebujecie: 400 g ziemniaków, 30 g masła, 2 szczypty rozmarynu, 4 ząbki czosnku, 40 ml oliwy z oliwek, sól do smaku.
Najpierw ugotujcie ziemniaki w skórkach i pozostawcie je do ostygnięcia. Następnie rozgniećcie je lekko widelcem tak, aby popękały. Nasmarujcie naczynie do zapiekania oliwą z oliwek. Wrzućcie ziemniaki do naczynia (popękaną stroną do góry). Posypcie je równomiernie posiekanym czosnkiem, solą i rozmarynem. Masło pokrójcie w cienkie plastry i ułóżcie na wierzchu ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki pieczcie w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza do momentu, aż uzyskają złoty kolor.