W każdym domu ziemniaki były, są i będą. Jemy je na wiele sposobów. Placki ziemniaczane, zapiekanki, pyzy, kopytka, albo sałatka ziemniaczana, to tylko niektóre pomysły na to powszechne warzywo. W każdej postaci smakują inaczej i to jest ich największa zaletą. Są na tyle uniwersalne, że można je jeść zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Wszystko zależy od dodatków.

Ziemniaki pełne witamin

Mało kto zdaje sobie sprawę, że ziemniaki są dla Polaków głównym źródłem witaminy C. Mają jej mniej niż inne warzywa, ale ilość zjadanych przez nas niemal codziennie ziemniaków wpływa na to, że to właśnie z ziemniaków czerpiemy najwięcej witaminy C. Zawierają w sobie lekkostrawne węglowodany i całkiem spore ilości błonnika. Co ważne, najwięcej błonnika znajduje się w skórce ziemniaków. Ziemniaki zawierają też sporą ilość białka. W ziemniakach znajdziemy też witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, sód i cynk.

Pieczone ziemniaczki to idealny dodatek do obiadu, choć solo też smakują naprawdę świetnie. Możecie je podawać z ulubionym sosem, choć jeśli przygotujecie je według naszego przepisu – nie będą potrzebowały już żadnych "urozmaiceń", bo będą tak smaczne.

Pieczone ziemniaki z 1 szczególnym dodatkiem

Pieczone ziemniaki wychodzą chrupiące, ale czasami bywają mdłe. Jeśli dodacie do nich czosnek – staną się znacznie bardziej wyraziste w smaku. Nada on charakteru całej potrawie, a połączony z innymi przyprawami stworzy niepowtarzalny miks dla waszych kubków smakowych.

Ogromne znaczenie ma też dorzucenie rozmarynu, który zachwyca swoim intensywnym, korzennym, zapachem oraz smakiem. Poza tym czosnek i rozmaryn mają wiele cennych właściwości, więc  pozytywnie wpłyną też na wasz organizm. 

Jak przyrządzić pyszne pieczone ziemniaki?

Potrzebujecie:

  • 400 g ziemniaków,
  • 30 g masła,
  • 2 szczypty rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • sól do smaku.

Najpierw ugotujcie ziemniaki w skórkach i pozostawcie je do ostygnięcia. Następnie rozgniećcie je lekko widelcem tak, aby popękały. Nasmarujcie naczynie do zapiekania oliwą z oliwek. Wrzućcie ziemniaki do naczynia (popękaną stroną do góry). Posypcie je równomiernie posiekanym czosnkiem, solą i rozmarynem. Masło pokrójcie w cienkie plastry i ułóżcie na wierzchu ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki pieczcie w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza do momentu, aż uzyskają złoty kolor.