Pieczone ziemniaczki są uwielbiane przez dzieci, ale przepadają za nimi także dorośli. To jedna z najsmaczniejszych form przygotowania tego warzywa. Z powodzeniem mogą zastąpić chrupiące przekąski, ale są też doskonałe jako dodatek do obiadu. Pewnie również wam zdarza się czasami, że po upieczeniu są one jednak nieco wyschnięte. Okazuje się, że powodem jest nieodpowiednie przygotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika.

Popularny błąd podczas przyrządzania pieczonych ziemniaków

Zazwyczaj większość z was najpierw myje, później obiera, kroi ziemniaki i wrzuca je do piekarnika. Choć jest to bardzo popularna metoda, to wcale nie jest poprawna. Przed upieczeniem ziemniaków bardzo ważna jest 1 czynność.

Chodzi o ugotowanie tych warzyw. Choć może to odrobinę komplikować cały proces, to uwierzcie, że naprawdę warto. Zapobiegnie to ich wysychaniu w czasie pieczenia. Zarówno ich smak, jak i konsystencja staną znacznie lepsze, a ziemniaczki dosłownie będą rozpływać się w ustach.

Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki?

Pamiętajcie, żeby dobrze osuszyć skórkę ziemniaków, wtedy osiągniecie najlepszy efekt. Możecie obtoczyć je także w cienkiej warstwie mąki lub mieszance suchych przypraw – będą jeszcze smaczniejsze.

Jeżeli chcecie upiec ziemniaki w całości – ponakłuwajcie je odrobinę wcześniej. Dlaczego? W przeciwnym razie woda, która paruje, podczas pieczenia może je po prostu rozsadzić.