Sałatkę kartoflaną na pewno dobrze zna każdy z was. Gotowane ziemniaki są również składnikiem kochanej przez Polaków sałatki jarzynowej. Ziemniaki w takiej wersji świetnie komponują się z daniami z grilla oraz pieczonym mięsem. Aby jeszcze mocniej podkręcić smak typowej sałatki ziemniaczanej, wystarczy zmienić tylko jedną rzecz w trakcie przygotowań. 

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną, żeby była smaczniejsza?

Oto prosty i super cenny trik na pyszną sałatkę kartoflaną. Otóż zamiast gotować ziemniaki jak zwykle, lepiej upiec je w piekarniku z dodatkiem oliwy i przypraw. Dzięki temu będą cudownie chrupiące i bardzo smaczne - zupełnie inne niż gotowane. Warto użyć do tego młodych ziemniaków, które są mniejsze, ale możecie też wykorzystać duże sztuki. Wtedy wystarczy je tylko pokroić na drobne kawałki i wrzucić do piekarnika. Gwarantujemy, że tak przygotowana sałatka ziemniaczana zaskoczy nawet największych smakoszy i każdy będzie pytał jaki jest jej sekret. Zapiszcie sobie poniższy przepis i zróbcie to danie na najbliższy obiad lub przyjęcie. 

Przepis na sałatkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 3 ogórki gruntowe świeże
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Najpierw dokładnie wyszorujcie ziemniaki. Następnie pokrójcie je na grubsze plastry i ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polejcie je oliwą, doprawcie solą i pieprzem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około 35-40 minut. Po tym czasie wyjmijcie blaszkę z piekarnika i poczekajcie, aż ziemniaki ostygną.

W trakcie studzenia ziemniaków weźcie się za sos do sałatki. Obraną cebulę oraz ogórka kiszonego pokrójcie w drobną kostkę, a szczypiorek poszatkujcie. Wszystkie warzywa przełóżcie do miski, dodajcie majonez, jogurt grecki, musztardę i łyżkę oliwy oraz wycisnijcie sok z jednej cytryny. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i starannie wymieszajcie. 

Gdy ziemniaki już ostygną, przesypcie je do dużej miski. Dodajcie pokrojone w plastry i obrane ogórki gruntowe i zalejcie przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszajcie i posypcie jeszcze z wierzchu świeżym szczypiorkiem. Smacznego!