Tortilla wykonywana jest z mąki i wody oraz odrobiny oleju. Smaży się ją na patelni bez dodatku tłuszczu. W kuchni meksykańskiej występuje najczęściej w wersji kukurydzianej. W Europie bardziej popularna jest ta wyrabiana z mąki pszennej. Może dlatego, że biała mąka z pszenicy jest u nas bardziej dostępna, a masa harina – czyli specjalny rodzaj mąki kukurydzianej, z której wyrabiają ją Meksykanie, jest produktem niszowym. Najlepiej jednak smakuje domowa tortilla, a przy tym nie ma dodatkowych, niezbyt zdrowych składników. 

Co można zrobić z tortilli na obiad? 

Dania obiadowe są często pracochłonne i wymagają dużo czasu. Ale nie wtedy, kiedy serwujemy domownikom tortille. Jeśli mamy już gotowe placki, zrobienie do nich nadzienia to tylko kwestia kilku chwil. Wystarczy, że przesmażymy mięso, dorzucimy na patelnię pokrojone w paseczki warzywa, odpowiednio przyprawimy i mamy już pyszny farsz do tortilli. Do tego wystarczy sos i podgrzanie nadzianego placka na patelni, by móc serwować domownikom pełnowartościowy obiad.

Dania z tortilli na ciepło, które sprawdzają się jako dania obiadowe, to przede wszystkim:   

Co można dać do tortilli na zimno?  

To, co łączy większość tortilli serwowanych na zimno, to dodatek kremowych serków, które lekko nawilżają suchy placek. Oprócz tego znajdują się w nich zwykle warzywa liściaste, takie jak: sałata lodowa, rzymska, ale także rukola czy roszponka, które przyjemnie chrupią pod zębami. Spotkamy w nich również soczyste warzywa takie jak np. pomidory i ogórki oraz dobrany smakowo sos. W jednej tortilli może to być zwykły keczup, w innej majonez, sos miodowo-musztardowy, bazyliowy, sriracha lub jakiś inny. Dzięki tym wszystkim składnikom oraz mięsnej lub rybnej wkładce, tortilla na zimno (np. roladki z łososiem), staje się atrakcyjnym i kolorowym daniem, po które chętnie sięgają gości podczas przyjęcia.

Najbardziej popularne tortille na zimno to:  

Jakie przekąski można zrobić z tortilli?  

Jeśli planujemy imprezę, przekąski z tortilli są jednym z lepszych pomysłów na minidania, które są łatwe do chwycenia w rękę i mieszczą się na papierowym talerzyku. Jeśli je podpieczemy, tak jak np. quesadillę, będą przyjemnie chrupiące, gdy napełnimy śmietankowym nadzieniem, będą rozpływającymi się w ustach minideserami. Poniżej zamieszczamy garść inspiracji na przekąski, które podbiją podniebienia waszych gości:

  • Roladki z tortilli są bardzo atrakcyjną formą podania. Doskonale nadają się na wszelkiego rodzaju imprezy. Przede wszystkim dlatego, że są kolorowe i przyciągają wzrok. Jeśli włożymy do nich czerwoną paprykę, żółtą kukurydzę, zielony ogórek, fioletową cebulę, to powstanie z nich barwny krążek, który sam w sobie będzie stanowił ładną dekorację stołu. Roladki z tortilli, ze względu na swoją niewielką formę, sprawdzają na szwedzkim stole, gdzie drobne przekąski chwyta się w locie i wkłada bezpośrednio do ust.   
  • Pizza z tortilli - kiedy mamy na nią ochotę, a nie chce nam się wyrabiać ręcznie drożdżowego ciasta, zawsze możemy zrobić ją na bazie pszennego placka. Wystarczy, że posmarujemy tortillę sosem pomidorowym położymy na niej ser, szynkę i zapieczemy w piekarniku, by już po chwili cieszyć się chrupiącą i pyszną pizzą.   
  • Chipsy z tortilli – wystarczy kilka minut, by stworzyć chrupiące trójkąciki o aromacie ziół, z dodatkiem pikantnych przypraw typu ostra papryka. Pasują do nich różnego rodzaju pasty warzywne, guacamole lub salsa pomidorowa.   
  • Quesadilla kurczakiem – w wersji z doskonale sprawdzi się jako przekąska dla małych i dużych. Wypełniona kukurydzą i fasolą, wycięta w trójkąt może być jedzona jak pizza.   
  • Burrito - choć ten rodzaj nafaszerowanej tortilli do najmniejszych nie należy, można podać je jako przekąskę. A to dlatego, że zawinięta dokładnie, jak koperta, tortilla nie pobrudzi ubrania, kiedy po nią sięgamy i umożliwia jedzenie jej nawet bez podkładania talerza.