Kto powiedział, że przepis na domowy chleb musi być skomplikowany? Wystarczy odpowiednio wybrać recepturę, a puszyste i gorące pieczywo powstanie w mgnieniu oka i to bez żadnego zakwasu. Potrzebujecie jedynie kilka tanich składników, a smak i wygląd gotowego chlebka zachwyci każdego. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zobaczcie, jakie to proste. 

Jak zrobić puszysty chlebek bez zakwasu?

Wielu z nas chciałoby upiec własny chleb z garnka czy razowy bochenek, ale często przeszkodą jest brak czasu na nastawianie zakwasu. Można to jednak zrobić prościej, wybierając włoski klasyk, jakim jest focaccia, czyli drożdżowe pieczywo, które robi się podobnie do ciasta na pizzę. Nie wymaga już ono jednak żadnych sosów i trzeba je tylko płasko wyłożyć na spód blachy i zapiec przez około 25-30 minut. W ten sposób powstaje duży, płaski puszysty chlebek, który genialnie sprawdza się nie tylko jako pieczywo do innych dań, ale też jako samodzielna przekąska. 

Źródło: Getty/iStock

Focaccia - dodatki

Lekka i puszysta focaccia genialnie smakuje sama w sobie, tylko skropiona oliwą. Często jednak podaje się ją z przeróżnymi dodatkami, wciskając w surowe ciasto drożdżowe plasterki czosnku, gałązki rozmarynu czy posypując całość gruboziarnistą solą.  W sieci nie brakuje też inspiracji na przepiękne "obrazy" z focacci, czyli kolorowe kompozycje z warzyw i ziół, układane na cieście drożdżowym. Do przygotowania takiego smakowitego dzieła sztuki świetnie sprawdzą się czarne i zielone oliwki, suszone pomidory, szparagi, pomidorki koktajlowe czy krążki czerwonej cebuli. Możliwości jest całe mnóstwo, a tak przygotowany puszysty chlebek z kolorowymi dekoracjami zawsze robi furorę na imprezowych stołach. 

Focaccia - prosty przepis na puszysty chlebek

Jeśli nabraliście ochoty, by własnoręcznie przygotować ten pyszny wypiek, skompletujcie składniki do roboty:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • po 1 łyżeczce soli i cukru,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + trochę do wysmarowania blachy,
  • opcjonalnie: rozmaryn, czosnek i gruboziarnista sól do posypania.

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy suche drożdże i cukier, a następnie odstawiamy całość na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą oraz oliwę i wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Wstępnie wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut, po czym wkładamy do wysmarowanej oliwą blachy (w tym momencie możemy opcjonalnie ułożyć na wierzchu ulubione dodatki) i znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 20 minut. Tak przygotowana focaccia musi już tylko trafić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na około 25-30 minut.

Z czym podawać focaccie? 

Focaccia najlepiej smakuje na gorąco i wystarczy tylko odrywać ją po kawałku i moczyć w oliwie z oliwek. Jeśli jednak chcecie podać to pieczywo ciekawiej, na przykład jako przekąskę na imprezę, to jako dodatki świetnie sprawdzą się: