Lubicie zacząć dzień od świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa? Zróbcie ten chlebek, a zapomnicie o wszystkich innych wypiekach z piekarni czy sklepów. Wystarczy wymieszać tylko kilka składników, a powstanie obłędnie pyszne śniadanie, które w mig znika ze stołu. Koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie.

Jak zrobić domowy chleb inaczej?

Chleb razowy, pszenne bułki, a może chałka? Wszystkie te wypieki przebija chlebek grecki, czyli drożdżowy placek zapiekany z serem i ziołami. Ten prosty w przygotowaniu przysmak zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale też wyjątkową konsystencją. Samo ciasto jest pulchne, a przy tym wilgotne, za sprawą sera feta, który nawilża je od środka. To właśnie ten 1 grecki składnik dodaje też wypiekowi przyjemnie słonego smaku i wyrazistego zapachu, o jaki trudno we wszystkich innych bochenkach ze sklepu. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku.

Przepis na grecki chlebek serowy

Składniki:

  • 550 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 g sera feta
  • 120 g sera żółtego
  • szczypta oregano

Przygotowanie:

1. Na początku szykujemy ciasto drożdżowe. W dużej misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier oraz sól, a następnie wlewamy wodę i oliwę. Wszystko dokładnie zagniatamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

2. Do wyrośniętego ciasta dodajemy 2/3 pokruszonej fety i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto układamy na płasko na nasmarowanej oliwą blaszce i delikatnie rozciągamy je palcami. Na górze rozsypujemy tarty ser oraz pozostałą fetą i wszystko posypujemy oregano. 

3. Chlebek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Podajemy jeszcze ciepły.

Chlebek serowy - dodatki

Tak przygotowany chlebek grecki można urozmaicać wszelkimi ulubionymi dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzą się tu czarne lub zielone oliwki, suszone pomidory, kapary, a także świeże bądź suszone zioła