Macie przerośnięte ogórki i nie wiecie, co z nimi zrobić? Takie duże sztuki nie są już tak chrupiące i mają sporo pestek w środku, więc zamiast jeść je na kanapkach czy w sałatkach, znacznie lepiej będzie zrobić z nich domowe przetwory. Najlepiej nadają się do słoików z ketchupową zalewą bo w takiej odsłonie nie tylko genialnie smakują, ale i przepięknie prezentują się na stole. Zobaczcie, jak zrobić to cudo i koniecznie spróbujcie, a już po otwarciu pierwszego słoika je pokochacie.
Jak zrobić ogórki w zalewie keczupowej?
Zdajemy sobie sprawę, że połączenie ogórków i keczupu może początkowo wydawać się nieco dziwne, ale musicie nam zaufać i spróbować takiego duetu, bo to prawdziwe niebo w gębie. Ogórki w zalewie ketchupowej okazują się bowiem zaskakująco przepyszne i pełne aromatu, więc pasują nie tylko jako dodatek do kotleta, ale i samodzielna przekąska do pochrupania.
Wciąż jednak bardzo mało osób zna ten przepis i w kółko robimy tylko ogórki z kurkumą czy ogórki w miodzie, a pomidorowa zalewa z nutą cukru i octu jest równie, jak nie jeszcze lepsza i do tego robi się ją banalnie łatwo. Wystarczy tylko spora ilość pomidorowego sosu z butelki i kilka tanich dodatków. Oprócz keczupu, octu i soli, będziecie potrzebowali kilku liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli i pieprzu ziołowego. Sam przepis na ogórki w ketchupie nie jest trudny, a dokładne proporcje i kroki przygotowania znajdziecie poniżej.
Ogórki w keczupie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 350 ml ketchupu,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 2 łyżki soli,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1 l wody,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie.
Przygotowanie:
- Ogórki gruntowe dokładnie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli wasze ogórki nie są aż tak mocno przerośnięte, możecie ich nie obierać). Następnie kroimy je w dość grube plasterki lub przekrajamy wzdłuż w ćwiartki.
- W dużym garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę, czyli ketchup, wodę, ocet, cukier i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy z palnika i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Pokrojone ogórki ciasno upychamy w czystych i wysuszonych słoikach, a następnie wypełniamy naczynia ciepłą zalewą.
- Na koniec szczelnie zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy ogórki w keczupie. W tym celu wstawiamy słoiki do garnka, wyłożonego czystą ściereczką, wlewamy wodę, tak, aby sięgała do 2/3 wysokości słojów i gotujemy całość przez około 10 minut od momentu wrzenia wody.
- Po pasteryzacji słoiki z ogórkami odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy przenosimy w docelowe miejsce, czyli do piwnicy lub spiżarni.
Jakie przetwory zrobić z dużych ogórków? Inne pomysły
Ogórki w keczupie to jednak tylko jeden z wielu pomysłów na duże ogórki o grubej skórce i dużej ilości pestek. Takie mocno przerośnięte ogórki można też zamarynować na ostro z dodatkiem papryczki chili lub zetrzeć je, zapakować w słoiki i zakisić jako gotową bazę do zupy ogórkowej. Tym, którzy nigdy nie próbowali takiej odsłony, polecamy też zrobić ogórki w sosie sojowym, które mają niepowtarzalny smak i aromat.
Dobrym pomysłem będą też wszelkiego rodzaju przetwory z ogórków na słodko, takie jak dżem ogórkowy czy konfitura z ogórków. Chociaż początkowo może to brzmieć dziwnie, to okazuje się, że to popularne warzywo genialnie sprawdza się do tego typu słodkości, a gotowe smarowidło idealnie pasuje na kanapki, naleśniki czy do racuchów.

















