Sezon na ogórki w pełni, a wy macie już w swoich spiżarniach wszelkie możliwe przetwory? Przygotowaliście już ogórki w ketchupie, ogórki po meksykańsku i ogórki z curry, a ciągle szukacie zupełnie nowych inspiracji, które można byłoby zamknąć w słoikach na długie zimowe miesiące? Dzisiaj przedstawiamy ogórki po chińsku, które nawet nie wymagają pasteryzacji. Te przetwory zawsze wszystkim smakują - ich wyrazisty smak świetnie podkręca aromat mięsnych dań, świetnie pasują również do ryb.

Jak wybierać ogórki do przetworów?

Zanim dokładnie omówimy przepis na ogórki po chińsku, najpierw zastanówmy się, jak sprawić by przetwory były idealne. Kluczem do sukcesu jest między innymi wybór ogórków. Gdy korzystamy z tych z własnego ogródka czy działki, mamy może mniejszy wpływ na ich kształt i strukturę, niż wybierając ogórki w warzywniaku czy sklepie. Możemy jednak mimo wszystko zdecydować, które egzemplarze przeznaczyć np. na tradycyjną mizerię z koperkiem, a które będę optymalne do przetworów. Krzywe ogórki pasują do sałatek, ale lepiej nie zamykać ich w słoikach.

  • Ogórki do przetworów powinny być równomiernie wyrośnięte.
  • Skórka powinna być ciemnozielona, nie może mieć też żadnych przebarwień.
  • Wykorzystujemy ogórki twarde, jędrne i zdrowe. Jeśli po ściśnięciu ogórka wyczuwamy, że jest miękkawy i ma wodnistą strukturę, lepiej zjeść go od razu, niż wykorzystywać do przetworów. 
  • Maksymalna długość ogórka do słoików to ok. 15 cm. Duże ogórki nie nadają się na przetwory, nawet jeśli planujemy je przygotowywać w dużych słoikach, do których na pewno by się z powodzeniem zmieściły. Spore okazy lepiej zostawić do sałatki.

Inne zasady przygotowywania przetworów z ogórków

Zarówno przy przygotowywaniu ogórków po chińsku, jak i wszystkich innych przetworów, należy pamiętać o dokładnej sterylizacji słoików. Jeśli znajdą się w nich nawet najmniejsze zanieczyszczenia, ogórki po chińsku z całą pewnością mogą się nie udać. Słoiki na przetwory trzeba wcześniej dokładnie wyparzyć wrzątkiem albo umyć w zmywarce, stosując przy tym program z najwyższą możliwą temperaturą. Inną ważną sprawą jest odpowiednie przechowywanie gotowych słoików z ogórkami. Miejsce na przetwory powinno być możliwie najbardziej chłodne i ciemne. Jeśli mamy taką możliwość, najlepiej skorzystać ze spiżarki albo z piwnicy. Trzeba też upewnić się, że słoiki zostały naprawdę szczelnie zamknięte.

Przepis na ogórki po chińsku

Przepis na ogórki po chińsku jest bardzo prosty. Jedynym minusem jest fakt, że należy poświęcić na ich przygotowanie ok. 24 godziny - ogórki muszą odstać zalane zalewą. Wydłużony okres przygotowania rekompensuje jednak pyszny smak ogórków po chińsku. To idealna opcja na przekąskę na imieniny, urodziny, a potem w okresie jesienno-zimowym na andrzejki, sylwestra czy inne spotkanie towarzyskie.

Składniki:

  • 2 kg niewielkich ogórków gruntowych (ewentualnie wybierzmy okazy średniej wielkości)
  • 2 główki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • łyżeczka chili
  • 3 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ogórki. Dokładnie je szorujemy, kroimy na plasterki o grubości mniej więcej 1-1,5 cm.
  2. Plasterki ogórków zasypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu, odlewamy wodę z ogórków. 
  4. Czosnek obieramy z łupinek i drobno siekamy.
  5. Dodajemy do ogórków czosnek oraz chili.
  6. Do czystego garnka wlewamy 6 łyżek oleju oraz 1 i 1/2 szklanki octu. Dodajemy 3 szklanki cukru.
  7. Mieszamy i gotujemy.
  8. Zagotowaną zalewę do ogórków po chińsku należy wystudzić. Gdy będzie zimna, zalewamy nią ogórki.
  9. Ogórki w zalewie odstawiamy na kolejne 12 godzin.
  10. Po upływie wyznaczonego czasu ogórki wkładamy do wyparzonych słoików - szacunkowo będzie to ok. 8 słoiczków standardowej wielkości (jak po dżemie). 
  11. Szczelnie zamykamy, nie gotujemy.
  12. Ogórki po chińsku gotowe.