Sierpień to czas na przygotowanie najlepszych przetworów, które potem z przyjemnością zajadamy zimą. To nie tylko marynowane cukinie, kiszone ogórki czy też najlepsze kiszone pomidory. To także uwielbiane przez dzieci musy, deserki w postaci dżemów czy też domowy ketchup. Jest on wszechobecny podczas grillowania, marynowania potraw, jako dodatek do mięsa czy też jako smarowidło do chleba. Jeżeli jesteście przekonani, ze robicie najlepszy z możliwych, wypróbujcie ten przepis, do którego będziecie wracać co jakiś czas.
Co zrobić, aby nie doprowadzić do przypalenia ketchupu podczas gotowania?
Nierzadko zdarzało się niejednemu z nas przypalić domowe przetwory podczas gotowania. Nieważne, jak bardzo doświadczeni jesteśmy, potrafi to być niemałe wyzwanie. Do przygotowywania gęstych i zawiesistych przetworów, jakim jest ketchup, warto wybierać garnki o grubszym dnie. To sprawia, że nawet podczas długiego gotowania całość nie przypali się i nie zrujnuje całego przetworu.
Innym sposobem jest delikatne przetarcie dna garnka olejem kokosowym, który stworzy barierę pozwalającą na nieprzywieranie całości dania. Dzięki temu będziecie mogli swobodnie dusić owoce i warzywa na mus, przecier czy ketchup. Wypróbujcie ten patent przy poniższym przepisie, za z pewnością zaoszczędzi wam to niepotrzebnego zmywania, szorowania i domywania garnka czy rondelka.
Jak zrobić ketchup ze śliwek?
Przygotujcie solidny garnek z grubym dnem - może być również taki, jaki macie z szybkowaru. Pamiętajcie o drewnianej szpatułce do mieszania całego wyrobu.
Składniki:
- 2 kilogramy śliwek, najlepiej węgierek,
- główka czosnku polskiego,
- 10-12 papryczek ostrych,
- 5 łyżeczek cukru,
- 3/4 szklanki octu,
- szczypta pieprzu,
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
- Śliwki dokładnie wydrążcie i wyjmijcie pestki.
- Następnie czosnek obierzcie ze skórki i drobno posiekajcie.
- Wydrążcie i wypestkujcie papryczki.
- Śliwki pokrójcie i przełóżcie do garnka z papryką.
- Duście pod przykryciem przez około 3 godziny, pamiętając o mieszaniu.
- Po tym czasie dodajcie ocet, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Dokładnie zmiksujcie całość za pomocą blendera.
- Przełóżcie do wcześniej wyparzonych słoików.
- Zakręćcie i zawekujcie przez około 15 minut.
- Połóżcie do góry dnem.
Ketchup ze śliwek doskonale smakuje z wędliną, jak i grillowanym mięsem.