Sierpień to czas na przygotowanie najlepszych przetworów, które potem z przyjemnością zajadamy zimą. To nie tylko marynowane cukinie, kiszone ogórki czy też najlepsze kiszone pomidory. To także uwielbiane przez dzieci musy, deserki w postaci dżemów czy też domowy ketchup. Jest on wszechobecny podczas grillowania, marynowania potraw, jako dodatek do mięsa czy też jako smarowidło do chleba. Jeżeli jesteście przekonani, ze robicie najlepszy z możliwych, wypróbujcie ten przepis, do którego będziecie wracać co jakiś czas.

Co zrobić, aby nie doprowadzić do przypalenia ketchupu podczas gotowania?

Nierzadko zdarzało się niejednemu z nas przypalić domowe przetwory podczas gotowania. Nieważne, jak bardzo doświadczeni jesteśmy, potrafi to być niemałe wyzwanie. Do przygotowywania gęstych i zawiesistych przetworów, jakim jest ketchup, warto wybierać garnki o grubszym dnie. To sprawia, że nawet podczas długiego gotowania całość nie przypali się i nie zrujnuje całego przetworu.

Innym sposobem jest delikatne przetarcie dna garnka olejem kokosowym, który stworzy barierę pozwalającą na nieprzywieranie całości dania. Dzięki temu będziecie mogli swobodnie dusić owoce i warzywa na mus, przecier czy ketchup. Wypróbujcie ten patent przy poniższym przepisie, za z pewnością zaoszczędzi wam to niepotrzebnego zmywania, szorowania i domywania garnka czy rondelka.

Jak zrobić ketchup ze śliwek?

Przygotujcie solidny garnek z grubym dnem - może być również taki, jaki macie z szybkowaru. Pamiętajcie o drewnianej szpatułce do mieszania całego wyrobu.

Składniki:

  • 2 kilogramy śliwek, najlepiej węgierek,
  • główka czosnku polskiego,
  • 10-12 papryczek ostrych,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 3/4 szklanki octu,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie wydrążcie i wyjmijcie pestki.
  2. Następnie czosnek obierzcie ze skórki i drobno posiekajcie.
  3. Wydrążcie i wypestkujcie papryczki.
  4. Śliwki pokrójcie i przełóżcie do garnka z papryką.
  5. Duście pod przykryciem przez około 3 godziny, pamiętając o mieszaniu.
  6. Po tym czasie dodajcie ocet, sok z cytryny, sól i pieprz.
  7. Dokładnie zmiksujcie całość za pomocą blendera.
  8. Przełóżcie do wcześniej wyparzonych słoików.
  9. Zakręćcie i zawekujcie przez około 15 minut.
  10. Połóżcie do góry dnem.

Ketchup ze śliwek doskonale smakuje z wędliną, jak i grillowanym mięsem.