Pierś z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso, które jest łatwe w obróbce, szybko się je przyrządza a do tego w smaku jest delikatne i mięciutkie. Często robimy z niej kotlety w panierce, dodajemy do mielonych, albo robimy roladki. Warto szukać kolejnych pomysłów na wykorzystanie tego mięsa.
Kotlety z kurczaka inaczej
Zamiast kolejny raz robić pierś z kurczaka na patelni, albo roladki z kurczaka, wykorzystajcie to mięso na przygotowanie dużo smaczniejszego dania, które nie tylko wygląda apetycznie, ale smakuje wybornie i jest tak mięciutkie, że wręcz rozpada się pod widelcem. Wystarczy, że mięso posiekacie i dodacie kilka aromatycznych składników. A całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Brzmi zachęcająco? Zobaczcie ten przepis na siekane kotlety z kurczaka.
Najlepsze siekane kotlety z kurczaka
Dzięki temu pomysłowi na pierś z kurczaka zrobicie pyszne, złociste kotlety siekane. Są wyjątkowo smaczne, bo oprócz mięsa skrywają w sobie mozarellę i pomidory. Co więcej, oprócz mięsnych kęsków znajdziesz tu również pyszne pomidory, mozzarellę i świeży szczypiorek. Dzięki takim dodatkom to danie jest doskonałe i gwarantujemy, że będziecie je przygotowywać jeszcze nie raz.
Do ich przygotowania potrzebujecie:
- 2 filety z kurczaka,
- 50 g mozzarelli,
- 2 pomidory,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Filety z kurczaka oczyśćcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pomidory pokrójcie w drobna kostkę, szczypiorek również bardzo drobno pokrójcie a mozarellę zetrzyjcie na grubych oczkach.
Wszystkie składniki wrzućcie do miski, dodajcie jajka, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Gotową masę nakładajcie najlepiej dużą łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Uformujcie zgrabne kotleciki i smażcie kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Będą gotowe, gdy ładnie się przyrumienią.
Przed podaniem połóżcie je na chwilę na papierowych ręcznikach, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Z czym podawać kotlety siekane z kurczaka?
Kotlety siekane będą świetnie smakować z ziemniakami, surówką albo kaszą. Pasują tez do nich ogórki kiszone, albo małosolne. Jeśli zostanie wam kilka sztuk, pozostawcie je do wystygnięcia i pokrójcie na drugi dzień na plastry do kanapki. Takie śniadanie to będzie prawdziwa uczta. Kotlety można też włożyć do podgrzanej bułki, dodać sałatę, ulubiony sos i zjeść, jako zdrowy domowy fast-food. W każdej postaci te kotlety smakują wyśmienicie.