Pierś z kurczaka to jeden z najpopularniejszych składników na szybki obiad. Można z niej przygotować dziesiątki smakowitych dań, ale zwykle stawiamy na nudne kotlety czy gulasze. Ten przepis jest jednak absolutnie wyjątkowy, a żeby go zrobić, wcale nie potrzebujecie wielu składników. Wystarczy tylko kilka tanich produktów z lodówki, garstka przypraw i... blender. Brzmi to dziwnie, ale efekt zachwyca każdego, zarówno smakiem, jak i prezentacją. 

Jak wykorzystać pierś z kurczaka? Prosty pomysł na efektowne danie

Macie w lodówce pierś z kurczaka i planujecie znów robić z niej nuggetsy, devolaya lub roladki drobiowe? Zamiast tych nudnych obiadowych klasyków, przygotujcie coś zupełnie nowego, co zaskoczy domowników i wszystkich gości. Wystarczy tylko zblandować mięso z jajkami, a następnie dodać do tego startego ziemniaka, żółty ser oraz przyprawy. Taką masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Następnie rozsmarowujemy całość na duży, cienki placek, po czym ciasno zwijamy go w rulon przez pergamin. Gotowe mięso zawinięte "w cukierek" trzeba już tylko zapiec, a już po około 40 minutach powstanie z tego fantastyczna rolada drobiowa pełna smaku i aromatu. 

pierś z kurczaka przepis

Źródło: Getty/iStock

Z czym można zrobić rolady drobiowe?

Zanim zwiniecie zblendowaną drobiową masę w rulon, możecie wyłożyć na nią ulubione składniki, tworząc pyszny farsz. Dzięki takiemu dodatkowi rolady drobiowe będą nie tylko smaczniejsze, ale i jeszcze piękniej zaprezentują się po pokrojeniu w plasterki. Jako nadzienie do rolady możecie wykorzystać na przykład plastry żółtego sera, plastry oliwek czy cienkie paseczki suszonych pomidorów. Świetnie sprawdzą się tu też podsmażone pieczarki, duszony szpinak czy karmelizowana cebulka. 

Rolada drobiowa - prosty przepis na obiad

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 4 jajka,
  • 1 ziemniak
  • 1 szklanka tartego sera żółtego,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie blendujemy razem z jajkami. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Całość dokładnie mieszamy z tartym serem, przyprawami i raz jeszcze blendujemy na gładką masę.

Całość wylewamy na płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę łyżką, a następnie zwijamy wszystko w rulon i ciasno skręcamy boki papieru do pieczenia, tworząc zawiniątko o kształcie cukierka. Tak przygotowana rolada drobiowa powinna piec się przez około 40 minut w 180 stopniach.