Kotlety mielone to jedno z tych dań, do którego zawsze lubimy wracać. Soczyste, pachnące karmelizowaną cebulką oraz masłem. Niekiedy dodatek pieczarek czy posiekanej papryki potrafi zaskoczyć, gdyż każdy ma swoją metodę przygotowania. Jest jednak jeden składnik, który odmienia całość. Chłonie soki z mięsa oraz smak cebuli. Zachowuje go wewnątrz, sprawiając, ze nie są suche i wiórowate w środku. Jak to zrobić? Przekonajcie się sami i przeczytajcie poradę poniżej.

Co dodać do kotletów mielonych, aby były rozpływające się w ustach?

Nie musicie szukać i wychodzić do sklepu, aby dodać ten smakowity składnik. Zapewniamy, ze macie go pod ręką. Okazuje się, że najlepszym dodatkiem do mięsa mielonego jest kasza manna, dzięki której kotlety stają się soczyste, puszyste i bardzo chrupiące po wysmażeniu. Nie dosypujemy jej jednak na sucho, tylko najpierw ją gotujemy i studzimy, a dopiero w takiej formie mieszamy z mięsem mielonym. Koniecznie spróbujcie, a efekt was zachwyci.

Przepis na soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wołowego,
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 łyżki płatków owsianych - mogą być zmielone,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • jajko,
  • cebula,
  • olej do smażenia..
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone połączcie ze sobą.
  2. Doprawcie solą i pieprzem.
  3. Dodajcie jajko i wymieszajcie.
  4. Obierzcie cebulę i poszatkujcie.
  5. Zeszklijcie na patelni na rumiany kolor. Przestudźcie.
  6. Ugotujcie kaszę manną i przestudźcie.
  7. Wymieszajcie wszystkie składniki na masę mięsną.
  8. Róbcie tak przez około 5 minut, aby dobrze ją napowietrzyć.
  9. Rozgrzejcie olej z odrobiną masła i smażcie uformowane kulki z mięsa.
  10. Przewróćcie po kilku minutach na drugą stronę i przykryjcie pokrywką, aby doszły w środku.
  11. Tak przygotowane mielone podajcie z mizerią i młodymi ziemniakami.

Co będzie lepsze do mielonych - bułka tarta, chałka czy kajzerka?

Wypełnieniem kotletów mielonych mogą być różne składniki - w zależności, co wybierzemy, taki efekt uzyskamy:

  • kajzerka - to najprostsza opcja - świetnie chłonie wodę lub mleko, przez co dobrze nasiąka. To sprawia, że to tani i bardzo skuteczny składnik zatrzymujący wilgoć w mięsie.
  • chałka - dla fanów słodkiego posmaku najlepszą propozycją jest chałka - maślana i aromatyczna z dodatkiem kruszonki - dzieci z pewnością nie odmówią takich mielonych.
  • bułka tarta - jeżeli stawiamy na tę wersję, miejmy pewność, ze jest to domowa bułka tarta. Niestety ta sklepowa najczęściej pozostawia wiele do życzenia. Możemy ją dodawać bez namaczania, idealna do najwytrawniejszej wersji mielonych.