Krokiety najczęściej robimy do barszczyku na święta. Z kapustą i grzybami zwinięte z naleśnika i panierowane. Ale krokiety wcale nie muszą być z naleśnikiem. Kształtem będą podobne, jednak pod chrupiąca panierką można znaleźć zupełnie inne nadzienie. Praktycznie pod panierkę można włożyć niemal wszystko co ładnie się sklei w zgrabny krokiecik. Mogą to więc być ziemniaki, jajka, ryby, albo inne warzywa czy składniki. Kiedy odpowiednio dobierzemy składniki i je przyprawimy, wyjdą pyszne krokiety.

Krokiety z piersi kurczaka i awokado

Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na krokiety, w których główna rolę gra gotowana pierś z kurczaka i awokado. Te dwa składniki razem smakują doskonale, a połączone serkiem śmietanowym i odpowiednio przyprawione tworzą danie godne najlepszej restauracji. Do tego aromatyczny sos i możecie serwować to danie na każde spotkanie rodzinne, albo ze znajomymi.

Do ich przygotowania potrzebujecie:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cebula   
  • 1 garść kolendry lub pietruszki
  • 1 duża łyżka lekkiego serka śmietankowego
  • mąka
  • jajko
  • sól i pieprz
  • płatki kukurydziane

składniki na sos:

  • 2 łyżki lekkiego serka śmietankowego
  • 1/2 ząbka startego czosnku   
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy

Zacznijcie od ugotowania piersi z kurczaka w osolonej wodzie z połówką cebuli. Kiedy pierś będzie już miękka, włóżcie ją do miski i rozdrobnijcie. Dobrym sposobem będzie użycie ręcznego miksera, który rozdrobni mięso błyskawicznie. Następnie dodajcie miąższ z awokado i skropcie sokiem z cytryny. Drugą połówkę surowej cebuli pokrójcie w drobną kosteczkę i wrzućcie do miski. Kolendrę lub pietruszkę posiekajcie drobno i też dodajcie do reszty składników. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dorzućcie dużą łyżkę serka śmietanowego i wszystko dokładnie wymieszajcie, żeby powstała jednolita masa. Z masy uformujcie zgrabne krokieciki, obtoczcie mąką, następnie zanurzcie w roztrzepanym jajku, a na koniec zróbcie panierkę z rozkruszonych płatków kukurydzianych. Gotowe krokiety ułóżcie w naczyniu żaroodpornym, spryskajcie oliwą z każdej strony i zapieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, by się zagrzały, a panierka lekko podpiekła.

Podawajcie z sosem przygotowanym z podanych wyżej składników.