Krokiety najczęściej robimy do barszczyku na święta. Z kapustą i grzybami zwinięte z naleśnika i panierowane. Ale krokiety wcale nie muszą być z naleśnikiem. Kształtem będą podobne, jednak pod chrupiąca panierką można znaleźć zupełnie inne nadzienie. Praktycznie pod panierkę można włożyć niemal wszystko co ładnie się sklei w zgrabny krokiecik. Mogą to więc być ziemniaki, jajka, ryby, albo inne warzywa czy składniki. Kiedy odpowiednio dobierzemy składniki i je przyprawimy, wyjdą pyszne krokiety.
Krokiety z piersi kurczaka i awokado
Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na krokiety, w których główna rolę gra gotowana pierś z kurczaka i awokado. Te dwa składniki razem smakują doskonale, a połączone serkiem śmietanowym i odpowiednio przyprawione tworzą danie godne najlepszej restauracji. Do tego aromatyczny sos i możecie serwować to danie na każde spotkanie rodzinne, albo ze znajomymi.
Do ich przygotowania potrzebujecie:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 cebula
- 1 garść kolendry lub pietruszki
- 1 duża łyżka lekkiego serka śmietankowego
- mąka
- jajko
- sól i pieprz
- płatki kukurydziane
składniki na sos:
- 2 łyżki lekkiego serka śmietankowego
- 1/2 ząbka startego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
Zacznijcie od ugotowania piersi z kurczaka w osolonej wodzie z połówką cebuli. Kiedy pierś będzie już miękka, włóżcie ją do miski i rozdrobnijcie. Dobrym sposobem będzie użycie ręcznego miksera, który rozdrobni mięso błyskawicznie. Następnie dodajcie miąższ z awokado i skropcie sokiem z cytryny. Drugą połówkę surowej cebuli pokrójcie w drobną kosteczkę i wrzućcie do miski. Kolendrę lub pietruszkę posiekajcie drobno i też dodajcie do reszty składników. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dorzućcie dużą łyżkę serka śmietanowego i wszystko dokładnie wymieszajcie, żeby powstała jednolita masa. Z masy uformujcie zgrabne krokieciki, obtoczcie mąką, następnie zanurzcie w roztrzepanym jajku, a na koniec zróbcie panierkę z rozkruszonych płatków kukurydzianych. Gotowe krokiety ułóżcie w naczyniu żaroodpornym, spryskajcie oliwą z każdej strony i zapieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, by się zagrzały, a panierka lekko podpiekła.
Podawajcie z sosem przygotowanym z podanych wyżej składników.