Uroczystości domowe po komunii zakładają przygotowanie prostych i klasycznych dań, pewniaków, które zadowolą większość gości. Jako pierwszą podaje się zupę, nieśmiertelny rosół lub flaczki. Chociaż w ostatnich latach do czołówki dołączają też zupa krem z białych warzyw i krem z białych szparagów. Na drugie wjeżdża na stół kotlet schabowy, pieczone udka i podudzia, pieczeń ze schabu (czasem faszerowana śliwkami lub morelami), gulasz wieprzowy, a na Śląsku rolada wołowa z modrą kapustą. Rzadziej spotyka się nietypowe i bardziej złożone przepisy.

Składniki na 2 porcje faszerowanej piersi kurczaka

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka lub 1 podwójna
  • pół pęczka szczypiorku
  • 200 g szynki gotowanej
  • 200 g pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • pół słoiczka pesto zielonego – można zamienić na czerwone
  • 100 g sera żółtego typu mozzarella lub cheddar
  • 6 g soli

Składniki na marynatę miodowo-paprykową z cytryną

  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 75 g miodu
  • 5 g papryki mielonej ostrej lub słodkiej
  • szczypta czarnego pieprzu

Jak zrobić faszerowaną pierś kurczaka?

Powyżej podane są składniki tylko na 2 porcje, ale można je odpowiednio zwiększyć, żeby przygotować tyle porcji, ile chcemy.
Przygotowanie krok po kroku:

  1. Szczypiorek myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy i siekamy drobno.
  2. Szynkę gotowaną, może być też konserwowa, kroimy w niezbyt dużą kostkę, żeby łatwo dało się ją zawinąć.
  3. Paprykę myjemy, kroimy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. A potem kroimy w dość cienkie paski lub kostkę. Zamiast czerwonej dobrze się sprawdzi też zielona lub żółta. Biała niestety ma dużo mniej wyrazisty smak, dlatego akurat tej nie polecamy, nie będzie się też wyróżniała na tle innych składników.
  4. Pieczarki myjemy. Małych, świeżych i jędrnych nie musimy obierać. Kroimy je na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Obsmażamy je przez chwilę na patelni, aż odparuje płyn. Odstawiamy do wystudzenia.
  5. Ser żółty ścieramy na tarce, na większych oczkach.
  6. Do jednej miseczki wlewamy sok z cytryny lub limonki, dokładamy płynny miód (jeśli ma postać stałą, można go przez chwilę podgrzać w rondelku), dosypujemy paprykę i pieprz. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy.
  7. Piersi kurczaka oczyszczamy, oddzielamy od siebie, jeśli mamy podwójne. Nacinamy je wzdłuż, tak żeby dało się wsunąć swobodnie farsz. Solimy z każdej strony. Środek najpierw smarujemy pesto – można zamienić je na musztardę francuską. Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą i wkładamy w środek kurczaka. Można je też wkładać po kolei, ale jest to bardziej czasochłonne. Mięso delikatnie zawijamy, żeby środek nie wypadł w czasie pieczenia.
  8. Wierzch faszerowanej piersi kurczaka smarujemy marynatą i odkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. A najlepiej na całą noc, zwłaszcza, jeśli chcemy podać mięso kolejnego dnia. Wtedy trzeba wyjąć je godzinę przed pieczeniem, żeby się trochę ogrzało.
  9. Faszerowane piersi pieczemy w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia do miękkości, mniej więcej przez 60 minut. Tylko dzięki temu mięso będzie mięciutkie i soczyste.
  10. Podajemy z domowymi bułeczkami i lekką sałatką lub bardziej klasycznie z ziemniaczkami, mogą być opiekane, zrobią się w tym samym czasie, co kurczak. Do tego obowiązkowa surówka, np. colesław, kapustę można posiekać dzień wcześniej, a potem tylko połączyć z sosem.