Zimą często tęskno do smaku świeżych pomidorów, które latem są dostępne na każdym kroku. Dzięki odpowiednio przygotowanym przetworom można jednak cieszyć się ich smakiem przez cały rok. W różnych postaciach przydadzą się zarówno do zimnych, jak i ciepłych przekąsek, do słonych oraz słodkich dań (z konfiturą). Sprawdź, jak zrobić pomidory na zimę do kanapek.
Dlaczego warto przygotować pomidory na zimę?
Smak lata w środku zimy
Przygotowując pomidory na zimę, możesz cieszyć się ich smakiem i aromatem nawet wtedy, gdy za oknem pada śnieg. Przetwory w postaci warzywa w słodko-kwaśnej marynacie lub konfitury można kłaść na kanapkę przez cały rok. Latem, kiedy pomidory są najtańsze i najsmaczniejsze, warto zrobić zapasy, aby uniknąć zimowych rozczarowań związanych z drogimi i mniej smacznymi warzywami z supermarketu.
Zdrowie i wartości odżywcze
Pomidory są bogate w witaminy A, C i K oraz potas, a także w antyoksydanty takie jak likopen, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Przechowywane w odpowiedni sposób zachowują swoje wartości odżywcze. Domowe przetwory są również pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków, co czyni je zdrowszą alternatywą dla kupowanych w sklepie.
Jakie pomidory na przetwory wybrać?
Do zamknięcia w słoikach najlepiej nadają się odmiany mięsiste takie jak lima, roma lub bawole serce. Unikaj pomidorów wodnistych, które mogą negatywnie wpłynąć na konsystencję przetworów. Okazy o gładkiej skórce i małej ilości nasion będą idealne do przechowywania. Wybieraj dojrzałe sztuki, ale do przetworów takich jak kiszone pomidory lepiej, żeby nie były zbyt miękkie, bo będą się szybko rozpadać. Powinny mieć intensywny kolor, być lekko miękkie w dotyku i charakterystycznie, słodko pachnieć. Unikaj takich z plamami i oznakami zepsucia. Dobry pomidor powinien być jędrny, ale nie twardy, i mieć jednolitą barwę.
Przepisy na pomidory na zimę do kanapek
Chociaż przetwory z pomidorów kojarzą się głównie z sosem do pizzy, domowym koncentratem lub przecierem, poniższe receptury są idealne do świeżego pieczywa lub grzanki, a także kanapek imprezowych. To gotowy dodatek na każdą okazję, który przypomni smak lata.
Pomidory w soku własnym
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- sól: 1 łyżeczka na 1 litrowy słoik
Przygotowanie:
- Pokrój pomidory w ćwiartki (mniejsze mogą zostać w całości lub przecięte na pół). Możesz je obrać ze skórki, ale nie musisz.
- Włóż ciasno do słoików (do 3/4 wysokości). Wsyp sól (najlepiej kamienną, niejodowaną). Szczelnie zakręć słoiki.
- Włóż słoiki do garnka z wodą i gotuje je na małym ogniu przez 40 minut.
Tak przygotowane puszczają sok i świetnie się przechowują. Idealnie pasują na przykład do kanapek na ciepło, takich jak bruschetta lub panini.
Pomidory marynowane
Składniki:
- 2 kg małych pomidorów
- 1 litr wody
- 200 ml octu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj z octem, solą, cukrem i przyprawami.
- Pomidory umyj, przekłuj wykałaczką i włóż do słoików.
- Dodaj po ząbku czosnku do każdego słoika.
- Zalej gorącą zalewą i od razu zakręć słoiki.
- Pasteryzuj przez 15 minut (w piekarniku lub garnku)
Marynowane pomidory są doskonałym dodatkiem do kanapek, zwłaszcza jeśli leży na nich pasztet z mięsa z rosołu lub tradycyjny wieprzowy. Świetnie komponują się z różnymi wędlinami i serami, a także propozycjami wegetariańskimi, takimi jak pasztet z soczewicy. Marynata nadaje im wyjątkowy smak, który z pewnością urozmaici twoje zimowe menu. Możesz eksperymentować z różnymi przyprawami, aby dostosować smak do własnych upodobań.
Konfitura z pomidorów
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 kg cukru
- sok z jednej cytryny
- laska wanilii
Przygotowanie:
- Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
- W dużym garnku gotuj pomidory z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią, aż masa zgęstnieje.
- Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 10 minut.
Konfitura z pomidorów to słodka alternatywa dla tradycyjnych przetworów. Może być używana jako dodatek do serów, mięs lub po prostu jako smarowidło do chleba. Wanilia dodaje delikatny aromat, który doskonale komponuje się z naturalną słodyczą pomidorów.
Pomidory na zimę do kanapek – propozycje podania
Kanapki z pomidorami i mozzarellą
Chociaż kanapka w stylu sałatki caprese najbardziej kojarzy się ze świeżymi pomidorami, sprawdzą się też takie z marynaty lub w sosie własnym (albo ukiszone na sucho). Ułóż je na kromce chleba, dodaj plasterki miękkiej mozzarelli z zalewy, świeżą bazylię i skrop całość oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Taka kanapka jest idealna na lekką przekąskę lub śniadanie. Możesz ją również podgrzać, by ser delikatnie się roztopił. Mozzarellę możesz zamienić na ser feta, połóż oliwki i zrób posiłek w stylu greckim.
Kanapki z pomidorami i awokado
Na pełnoziarnistym chlebie rozsmaruj dojrzałe awokado, skrop je sokiem z cytryny lub limonki i oprósz solą. Dodaj plasterki pomidorów (najlepiej z marynaty słodko-kwaśnej). Awokado i pomidor to niezawodne połączenie smaków, które w tym wydaniu zyskuje nowe, ciekawe oblicze. Wypróbuj tę kanapkę także na ciepło, z jajkiem w koszulce.
Kanapki z konfiturą pomidorową i oscypkiem
Oscypek (a także camambert i inne sery pleśniowe) najczęściej łączysz z żurawiną lub borówką brusznicą, ale możesz zastąpić ten klasyczny dodatek konfiturą z pomidorów. Grilluj ser i połóż go na bagietce. Na wierzchu rozsmaruj konfiturę.
















