Uwielbiam chałkę z kruszonką, ale nigdy jej samodzielnie nie robiłam, by myślałam, że to mnie przerośnie. Do czasu. Znalazłam przepis, który zawsze się udaje, a chałka jest tak pyszna, że piekę ją praktycznie na okrągło.

Często kupowałam chałkę do domu. Z zimnym mlekiem, albo posmarowaną masłem smakuje doskonale. Najlepsza jest świeża, przyrumieniona i lekko chrupiąca na zewnątrz, a mięciutka i wilgotna w środku. Odrywanie kolejnych kawałków z zaplecionego w warkocz ciasta to czysta przyjemność. Chałkę kupowaliśmy też w czasie weekendowych wycieczek rodzinnych. Każdy odrywał sobie kawałeczek i nie marudził, że jest głodny.

Jednak nigdy jakoś nie pomyślałam, żeby upiec ją samodzielnie. Wydawało mi się, że to skomplikowane, bo i ciasto drożdżowe i kruszonka i jeszcze to zaplatanie. Aż wreszcie znalazłam przepis, który wyglądał tak prosto i apetycznie, że zaryzykowałam. I się opłaciło. Dodatkowo skusił mnie w składnikach budyń, bo połączenie ciasta drożdżowego z budyniem, to już szczyt marzeń. Od tego czasu już nie kupuję chałki, tylko zawsze robię samodzielnie. Przepis jest prostszy, niż może się wydawać.

Domowa chałka z budyniem

Przepis pochodzi z Instagrama od użytkowniczki @zjedzpieknie.
Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a gdy obejrzycie film na dole artykułu, jestem pewna, że od razu będziecie chcieli przygotować kilka warkoczy. Potrzebujecie:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 140 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 15 g drożdży świeżych
  • 50 g masła bardzo miękkiego

na masę budyniową:

  • 180 ml mleka
  • 20 g budyniu

na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła z lodówki
  • 2 łyżki cukru

do posmarowania:

  • 1 białko

Zanim zaczniecie robić ciasto drożdżowe przygotujcie sobie budyń. Zagotujcie 180 ml mleka, wsypcie 20 g budyniu i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszajcie, jak zwykły budyń do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przygotujcie ciasto drożdżowe. Przygotujcie mleko ciepłe, ale nie gorące. Do miseczki wkruszcie drożdże i dodajcie z podstawowych składników 50 ml mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszajcie całość aż drożdże i cukier się roztopią i powstanie jednolita konsystencja. Odstawcie do wyrośnięcia na  na 10 minut.
Do miski lub misy miksera wsypcie pozostałą mąkę, cukier, wbijcie jajko, wlejcie mleko i dodajcie przygotowany rozczyn drożdżowy. Ciasto należy teraz wyrabiać około 7 minut. Po tym czasie dodajcie bardzo miękkie masło i wyrabiajcie kolejne 5 minut. Gotowe, gładkie ciasto odstawcie w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. Pamiętajcie, by przykryć je ściereczką.
W tym czasie przygotujcie kruszonkę.
Wszystkie składniki włóżcie do miski i wyrabiajcie palcami do czasu, aż masło połączy się z mąką i cukrem aż powstaną charakterystyczne grudki.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na 3 równe części i rozciągnijcie na 3 wałki. Każdy z nich rozpłaszczcie i rozprowadźcie na górze budyń. Teraz sklejcie boki tak, by budyń zamknął się w środku rulonu. Gotowe wałki ułóżcie koło siebie, złączcie na górze i zaplećcie z nich warkocz, tak samo jak plecie się warkocze z włosów. Górę warkocza posmarujcie roztrzepanym białkiem i obficie posypcie kruszonką. Pieczcie 25 minut w 180 stopniach C.

Zobaczcie jak to zrobić krok po kroku:

Co zrobić z ciasta drożdżowego?

Oprócz chałki, z ciasta drożdżowego można przygotować inne pyszne dania:

źródło: Instagram/@zjedzpieknie