Przygotowanie pączków składa się z kilku etapów. Najpierw zagniatanie ciasta, potem wyrastanie, a dopiero na sam koniec formowanie i smażenie. Wszystko to zajmuje kilka godzin, jednak jest prosty sposób, aby skrócić ten czas o połowę. Wystarczy zastosować prosty trik, aby ciasto drożdżowe wyrosło błyskawicznie.

Jak przyspieszyć wyrastanie ciasta?

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowo szybko urosło? Patent jest prosty i nie wymaga dodawania do ciasta żadnego specjalnego składnika ani stosowania wymyślnych technik. Będziecie potrzebowali tylko odrobiny oliwy z oliwek i czystej foliowej torebki. Co z tym zrobić? Wystarczy włożyć zagniecione ciasto do woreczka foliowego, wysmarowanego wcześniej oliwą, a następnie wszystko szczelnie zawiązać i włożyć do garnka z ciepłą wodą (o temperaturze 35 stopni). W takich warunkach ciasto na pączki będzie rosło znacznie szybciej, więc, zamiast czekać godzinę czy nawet półtorej, wystarczy tylko 40 minut, aby podwoiło ono swoją objętość. 

Najlepiej zastosować torebkę z dość grubej folii, aby mieć pewność, że nie woda nie przecieknie do ciasta. Ważne też, aby nie zawiązywać woreczka zbyt ciasno, mając na uwadze, że podwoi ono swoją objętość. Jeśli więc zwiążemy je bez zapasu miejsca, folia może pęknąć pod wpływem rośnięcia.

Inne sposoby na szybko rosnące ciasto drożdżowe

Jeśli nie chcecie podgrzewać ciasta w garnku z ciepłą wodą, możecie włożyć je też do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni. Należy jednak pamiętać, aby wstawić miskę z ciastem na górną półkę i podgrzewać nie dłużej niż 30 minut.