Macie piękny rabarbar, ale brakuje wam pomysłu, co z nim zrobić? Zamiast znów gotować kompot, wymieszajcie w jednej misce kilka podstawowych produktów z lodówki i szafki, a powstanie z tego ucierany placek jak u mamy. Ta receptura zawsze wychodzi i zachwyca każdego, więc lepiej od razu zapiszcie ją w zeszytach z przepisami.
Jak zrobić placek z rabarbarem?
Aby przygotować ucierany placek z rabarbarem jak u mamy, wystarczy tylko kilka podstawowych składników, czyli masło, jajka, mąka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko wystarczy razem zmiksować, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to ścisłe trzymanie się proporcji.
Do tego warto dorzucić też cukier wanilinowy i to nie tylko do samego ciasta, ale i do rabarbaru. Po umyciu i pokrojeniu łodyg na drobne kawałki, posypcie rabarbar mieszanką cukru i cukru wanilinowego, a następnie odstawcie całość na czas szykowania masy na ciasto oraz kruszonki. Tak przygotowany rabarbar po upieczeniu zachwyci was smakiem i aromatem.
Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie tego klasycznego ciasta. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.

Źródło: AdobeStock
Przepis na ucierany placek z rabarbarem
Składniki:
na ciasto:
- 4 jajka,
- 250 g masła,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 220 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
na kruszonkę:
- 100 g zimnego masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru.
dodatkowo:
- 0,5 kg rabarbaru,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
- Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy, a następnie osuszamy i kroimy na małe kawałki. Tak przygotowany rabarbar posypujemy 1 łyżką cukru oraz 1 łyżeczką cukru wanilinowego i odstawiamy na bok.
- Teraz bierzemy się za ciasto. Masło ucieramy z cukrem i resztą cukru wanilinowego, a gdy całość już dobrze się połączy, wbijamy stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ciasta i ucieramy wszystko na gładką masę.
- W drugiej misce szykujemy kruszonkę, czyli mieszamy zimne masło z mąką i cukrem pudrem. Po wymieszaniu rozdrabniamy ciasto w palcach na drobne kawałeczki.
- Gotowe ciasto biszkoptowe przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch wykładamy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.
Inne przepisy z rabarbarem w roli głównej
Ucierany placek z rabarbarem z pewnością zachwyci wszystkich przy stole, jednak warto też znać inne pomysły na wykorzystanie rabarbaru w kuchni. Wśród wielu receptur z tym sezonowym składnikiem, szczególnie polecamy:
















