Macie piękny rabarbar, ale brakuje wam pomysłu, co z nim zrobić? Zamiast znów gotować kompot, wymieszajcie w jednej misce kilka podstawowych produktów z lodówki i szafki, a powstanie z tego ucierany placek jak u mamy. Ta receptura zawsze wychodzi i zachwyca każdego, więc lepiej od razu zapiszcie ją w zeszytach z przepisami.

Jak zrobić placek z rabarbarem?

Aby przygotować ucierany placek z rabarbarem jak u mamy, wystarczy tylko kilka podstawowych składników, czyli masło, jajka, mąka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko wystarczy razem zmiksować, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to ścisłe trzymanie się proporcji.

Do tego warto dorzucić też cukier wanilinowy i to nie tylko do samego ciasta, ale i do rabarbaru. Po umyciu i pokrojeniu łodyg na drobne kawałki, posypcie rabarbar mieszanką cukru i cukru wanilinowego, a następnie odstawcie całość na czas szykowania masy na ciasto oraz kruszonki. Tak przygotowany rabarbar po upieczeniu zachwyci was smakiem i aromatem. 

Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie tego klasycznego ciasta. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.

placek z rabarbarem

Źródło: AdobeStock

Przepis na ucierany placek z rabarbarem

Składniki:

na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 250 g masła,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 220 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru.

dodatkowo:

  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy, a następnie osuszamy i kroimy na małe kawałki. Tak przygotowany rabarbar posypujemy 1 łyżką cukru oraz 1 łyżeczką cukru wanilinowego i odstawiamy na bok.
  2. Teraz bierzemy się za ciasto. Masło ucieramy z cukrem i resztą cukru wanilinowego, a gdy całość już dobrze się połączy, wbijamy stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ciasta i ucieramy wszystko na gładką masę. 
  3. W drugiej misce szykujemy kruszonkę, czyli mieszamy zimne masło z mąką i cukrem pudrem. Po wymieszaniu rozdrabniamy ciasto w palcach na drobne kawałeczki. 
  4. Gotowe ciasto biszkoptowe przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch wykładamy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.

Inne przepisy z rabarbarem w roli głównej

Ucierany placek z rabarbarem z pewnością zachwyci wszystkich przy stole, jednak warto też znać inne pomysły na wykorzystanie rabarbaru w kuchni. Wśród wielu receptur z tym sezonowym składnikiem, szczególnie polecamy: