Ciasto z rabarbarem to niezapomniany smak z dzieciństwa, bez którego trudno wyobrazić sobie początek letniego sezonu w kuchni. To właśnie rabarbar sprawia, że deser smakuje tak wyjątkowo. Jego kwaskowaty smak wspaniale komponuje się ze słodkimi składnikami. Po upieczeniu placek z rabarbarem jest cudownie wilgotny i miękki. Koniecznie wykorzystajcie sezon na rabarbar i zacznijcie od tego przepisu.

Rabarbar pełen wartości

Te niepozorne łodygi są pełne cennych substancji:

  • Już w tradycyjnej chińskiej medycynie stosowany był jako środek przeczyszczający oraz przeciwzapalny.
  • Rabarbar jest cennym źródłem witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Zawiera też potas, kwas foliowy, błonnik, magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń.
  • Rabarbar ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, oraz dostarcza dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.
  • Zawiera też wartościowe fitoestrogeny, które oprócz właściwości grzybobójczych i antyutleniających, mają działanie podobne do kobiecego estrogenu. Może on złagodzić skutki uboczne menopauzy, a nawet ją opóźnić. Ta substancja pomoże też osobom mającym problemy z cerą trądzikową.
  • Spożywanie rabarbaru łagodzi wzdęcia, a duża ilość błonnika wspomaga proces trawienny. Pobudza też apetyt i działa żółciopędnie.
  • A co najważniejsze, rabarbar jest niskokaloryczny. W 100 gramach warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii.

Za kwaskowatym rabarbarem kryje się więc nie tylko doskonały smak, ale przede wszystkim szereg dobroczynnych wartości.

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Wykorzystajcie więc okazję, że rabarbar pojawił się już w sklepach i zróbcie z niego coś pysznego. Ciasto z tego przepisu jest bardzo łatwe do zrobienia, a przygotowanie go nie zajmie wam zbyt dużo czasu. Ale nastawcie się na to, że zniknie ze stołu szybciej niż się na nim znalazło.

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 900 g mąki pszennej,
  • 1/2 l maślanki
  • 5 jajek,
  • 3 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250 g cukru do ciasta
  • 2 łyżeczki cukru do rabarbaru
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Umyjcie rabarbar i pokrójcie na plasterki grubości 1 cm. Nie obierajcie łodyg. Zachowają dzięki temu malinowo różowy kolor i będą miały więcej smaku. Pokrojone plasterki wymieszajcie z 2 łyżeczkami cukru.
  2. Jajka ubijcie z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas mieszając dodajcie olej i maślankę.
  3. Na koniec, już bez miksera wymieszajcie łyżką jajeczną masę z mąką i proszkiem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzejcie do do 180 stopni. Blachę o wymiarach 40x25 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Ciasto przelejcie na blachę, a na górze rozłóżcie równomiernie rabarbar.
  5. Ciasto wstawcie do nagrzanego piekarnika na ok 50-55 minut.
  6. Po tym czasie wyjmijcie ciasto i pozostawcie do przestudzenia. Górę udekorujcie lukrem.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Zamiast lukru możecie na górę przygotować kruszonkę. Przed włożeniem ciasta do piekarnika posypcie górę przygotowaną wcześniej kruszonką. Zrobicie ją z poniższego przepisu:

Placek z dodatkiem kruszonki zostawcie w piekarniku 5 minut dłużej, niż ten bez dodatków.

Do czego wykorzystać rabarbar?

Rabarbar sprawdzi się w wielu innych przepisach nie tylko na ciasta. Oto niektóre propozycje:

 

źródło: Youtube/@Swojskie jedzonko