Ciasto z rabarbarem i truskawkami oprószone cukrem pudrem to kwintesencja ciepłych, letnich dni. Takie proste wypieki pamiętamy z dzieciństwa, piekły je nasze mamy i babcie. Dzieci dostawały do niego kompot lub szklankę mleka, a dorośli herbatę albo kawę. Robi się je łatwo i szybko, nie ma w nim drożdży, więc nie trzeba czekać aż wyrośnie. Pokazujemy, jak zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami.
wero.ugc
Składniki na ciasto z rabarbarem i truskawkami
5 jajek
220 g cukru
250 g masła
16 cukru waniliowego
320 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
12 g proszku do pieczenia
300 g świeżych truskawek
300 g rabarbaru
50 cukru pudru
Jak zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami?
Kroki przygotowania:
Krok 1:
Oddzielamy białka od żółtek. Biała przekładamy do metalowej lub szklanej miski, musi być czysta i sucha. Ubijamy je, jak się spienią, dosypujemy cukier biały i waniliowy (najlepszy będzie z prawdziwą wanilią, można też dorzucić ziarenka z 1 laski wanilii). Powinna powstać gęsta i lśniąca masa. Dokładamy żółtka, miksujemy, aż uzyskamy jasną i kremową konsystencję.
wero.ugc
Krok 2:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej, dokładnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
wero.ugc
Krok 3:
Masło przekładamy do rondelka. Roztapiamy je na małym ogniu. Od czasu do czasu warto je przemieszać, żeby się nie przypaliło. Masło odstawiamy do przestudzenia.
wero.ugc
Krok 4:
Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki, chyba, że uda się kupić bardzo małe, wtedy możemy zostawić je w całości. Łodygi rabarbaru myjemy, młodych nie musimy obierać, odcinamy liście. Kroimy je na niezbyt duże plasterki. Truskawki i rabarbar mieszamy ze sobą.
wero.ugc
Krok 5:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w funkcji pieczenia góra-dół, z termoobiegiem będzie to 160°C. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do ciasta partami wlewamy roztopione i ostudzone masło. Dokładnie mieszamy szpatułką, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do blaszki, wykładamy na nie truskawki i rabarbar. Wkładamy je na środkową lub najniższą półkę piekarnika. Odmierzamy 50 minut, pieczemy do suchego patyczka.Jeśli ciasto z rabarbarem i truskawkami zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryjmy je folią aluminiową.
wero.ugc
Krok 6:
Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Chłodne oprószamy cukrem pudrem. Można też zrobić ciasto z rabarbarem i truskawkami i kruszonką. Wystarczy w równej proporcji połączyć masło, cukier i mąkę (np. po 50 g każdego składnika). Jeśli wolimy zjeść je na ciepło, to podajmy je z gałką lodów śmietankowych lub czekoladowych. Sprawdzi się też bita śmietana.