Rabarbar jest dość kwaśny, dlatego często dodaje się do niego inne owoce, żeby przełamać ten dominujący smak. Zdecydowanie trzeba go osłodzić, można to zrobić w tradycyjny sposób. Jednak my proponujemy kisiel bez cukru. Nie potrzebujemy wprowadzać do organizmu dodatkowych kalorii, zwłaszcza gdy jest bardzo ciepło. Ale to żaden problem, ponieważ na rynku są łatwo dostępne zamienniki.
Co z rabarbaru na szybko?
Sami do końca nie wiecie, co z niego zrobić? Rabarbar daje wiele możliwości. Kisiel jest jedną z nich. Większość przepisów z jego udziałem jest banalnie prosta, ale nie wszystkie są bardzo szybkie. Podpowiadamy, jak go ekspresowo przetworzyć:
- kompot z rabarbaru i truskawek – świetnie orzeźwia w upały,
- lemoniada rabarbarowa – jest mniej esencjonalna niż kompot,
- ciasto francuskie z rabarbarem – wystarczy gotowe ciasto, kwaśne łodygi i kruszonka, jeśli mamy ochotę, bo zamiast niej sprawdzi się również cukier puder,
- muffinki rabarbarowe – są szybkie same w sobie, niezależnie od wybranych składników,
- rabarbar pod kruszonką – pyszny i bardzo szybki deser.
Składniki na kisiel z rabarbaru
- 500 g łodyg, bez liści
- 600 ml wody do gotowania rabarbaru
- 30 g cukru lub zdrowszego i mniej kalorycznego zamiennika
- 100 ml wody do kisielu
- ziarenka z 1 laski wanilii
Z podanych składników wyjdą 3 porcje. W razie potrzeby odpowiednio dostosowujemy proporcje do swoich potrzeb.
Jak zrobić kisiel z rabarbaru?
- Zaczynamy od przygotowania rabarbaru. Odcinamy obie końcówki. Same łodygi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy je na mniejsze kawałki, po kilka centymetrów każdy.
- Rabarbar przekładamy do garnka i zalewamy go 600 ml wody. Jak zawrze, gotujemy go przez 15 minut. Łodygi powinny się rozpaść w tym czasie.
- Przelewamy go przez sitko, przecieramy. Chodzi o to, żeby uzyskać jak najwięcej musu i oczywiście soku.
- Masę rabarbarową przekładamy do czystego garnka. Przepis zakłada dodanie cukru, jednak my proponujemy dosypać ksylitol, stewię lub erytrytol, który praktycznie nie ma kalorii.
- Do naczynka, szklanki lub miseczki wlewamy 100 ml wody. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, żeby nie było żadnych grudek, bo to ona zagęści kisiel z rabarbarem.
- Rozrobioną mąkę przelewamy do musu rabarbarowego. Dodajemy ziarenka z laski wanilii lub 3 krople ekstraktu waniliowego (naturalny ma dość ciemny kolor). Garnek podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Powinien zrobić się gęsty już po 3 minutach.
- Jeszcze ciepły kisiel z rabarbaru przelewamy do szklaneczek, pucharków lub miseczek. Można go zjeść również na zimno.
Kto nie może jeść rabarbaru?
Rabarbar, mimo że zdrowy, nie jest dla każdego. Zawiera sporą ilość witamin: A, C, E, a także kwas foliowy, magnes, potas, wapń i żelazo. A do tego warto dodać również błonnik. Dlatego może poprawić odporność, wpłynąć na opóźnienie procesów starzeniowych, przeciwzapalnych i poprawić perystaltykę jelit. Jednak zawiera też kwas szczawiowy, dlatego powinny z niego zrezygnować osoby mające tendencję do kamicy nerkowej, chorób układu moczowego. Może też zaostrzyć osteoporozę i popsuć zęby. Dlatego warto go łączyć z nabiałem, np. jogurtem lub maślanką, jak to się często robi w przypadku ciast.
Warto wyraźnie zaznaczyć, że ilość szczawianów zmniejsza się nawet o połowę w przypadku rabarbaru poddanego obróbce cieplnej. Choć wiele osób wspomina z dzieciństwa jedzenie surowego rabarbaru z cukrem. Warto jednak zmniejszyć jego spożycie. Osoby zdrowe nie muszą go sobie odmawiać, ale jednak nie przesadzajmy z ilością, bo we wszystkim dobrze jest zachować umiar.















