Sezon na rabarbar już się zaczął, a mimo to wielu z nas omija ten składnik na straganach, bo nie do końca wie, co z niego zrobić. Jeśli więc wy też nie macie pomysłu na nic innego jak kompot z rabarbaru, to koniecznie wypróbujcie to proste ciasto. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i 1 dodatek z kubeczka, a wypiek wyjdzie fantastycznie wilgotny i delikatny. 

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Zanim zobaczymy przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem, zacznijmy od małej zachęty do kupowania i pałaszowania tego sezonowego produktu. Nie każdy bowiem wie, jak wartościowy jest rabarbar i ile korzyści może przynieść naszym organizmom. Wszystko to dlatego, że kryje się w nim cała masa dobroczynnych składników, takich jak witamina C, A, E i K oraz te z grupy B. Jakby tego było mało, w tych smacznych łodyżkach znajdziemy też liczne minerały, między innymi żelazo, magnez, potas czy wapń oraz cenny kwas foliowy i beta-karoten. Taki skład sprawia, że rabarbar świetnie wpływa na cały organizm:

  • pomaga regulować poziom cukru,
  • przynosi ulgę przy bólach stawów,
  • zapobiega anemii,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • wspomaga trawienie,
  • łagodzi wzdęcia.

rabarbar właściwości

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić ciasto z rabarbarem, żeby było wilgotne?

W sieci najdziemy całe mnóstwo przepisów na wypieki z tym składnikiem w roli głównej. Miłośnicy chrupiących deserów z pewnością pokochają kruche ciasto z rabarbarem, natomiast ci, którzy wolą pulchne, wyrośnięte słodkości powinni postawić na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jeśli natomiast w wasze gusta trafiają warstwowe wypieki z kruszonką na wierzchu, koniecznie spróbujcie zrobić babciny pleśniak z rabarbarem.

Każda z tych propozycji smakuje i wygląda genialnie, ale najbardziej wilgotne ciasto z rabarbarem uzyskacie, dodając do masy 2 szklanki kefiru. Ten popularny składnik z kubeczka bądź buteleczki świetnie wpływa na konsystencję wypieku i sprawia, że długo zachowuje on miękkość. Zobaczcie prostą recepturę i spróbujcie sami, a pokochacie ten smak od pierwszego kęsa. 

Ciasto z rabarbarem na kefirze - przepis

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki kefiru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 350 g mąki pszennej + 1 łyżka do rabarbaru,
  • 200 g cukru + 2 łyżki do rabarbaru,
  • pół opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Jajka, olej i kefir wyciągamy z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie bierzemy się za przygotowanie rabarbaru, czyli myjemy łodygi, kroimy je w małe kawałki i obtaczamy dokładnie w 2 łyżkach cukru i 1 łyżce mąki. 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy całość. W drugiej misce mieszamy mokre składniki, czyli jajka, kefir i olej w temperaturze pokojowej. Na koniec do suchych składników dodajemy te płynne i łączymy całość na jednolite ciasto. 

Wcześniej przygotowany rabarbar zalewamy gotowym ciastem i delikatnie mieszamy, a potem całość przekładamy do blachy wysmarowanej wcześniej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto z rabarbarem pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.