Pieczone lub smażone mięso, ryż lub ziemniaki, surówka – taki zestaw obiadowy aż prosi się o sos, który urozmaici posiłek i sprawi, że danie nie będzie suche. Nie zawsze jednak dysponujemy składnikami, które pozwolą stworzyć wysublimowany, bogaty sos do obiadu. Co ciekawe, dobry sos można zrobić nawet z najprostszych składników, które każdy z nas posiada w kuchni. Jak zrobić sos do mięsa z niczego? Sprawdź kilka sprawdzonych pomysłów!

Przepis na sos do mięsa z niczego

Kiedy przygotowany posiłek wydaje nam się suchy i mało apetyczny, a w zasobach kuchennych nie mamy zbyt wielu wyrazistych dodatków, warto przygotować wybitnie prosty i szybki sos do ziemniaków i mięsa, tak zwany sos z niczego, który nazwę swą zawdzięcza minimalistycznej liście składników.

Składniki do sosu z niczego:

  • tłuszcz (olej, smalec albo najlepiej tłuszcz pozostały po smażeniu lub pieczeniu mięsa),
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 150 ml śmietany
  • 1 cebula
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka i zioła, jakie akurat mamy w kuchni, np. lubczyk, majeranek, oregano, tymianek albo zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania:

Na tłuszczu podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy przyprawy i śmietanę, dokładnie mieszamy. W szklance przygotowujemy zaklepkę z ok. 100 ml zimnej wody i łyżki mąki. Wlewamy zaklepkę na patelnię. Mieszamy i czekamy do zgęstnienia sosu. Ten przepis jest na tyle uniwersalny, że pasuje niemal do wszystkich rodzajów dań mięsnychpieczeni, mięsa pieczonego w plastrach (np. karczku), mięsa smażonego, kotletów mielonych, pulpetów, pasztetu, klopsa.

Inne pomysły na sos z niczego

W kulinarnych sytuacjach awaryjnych sprawdzi się także kilka innych prostych, błyskawicznych sosów. Wszystko zależy od tego, co akurat mamy w kuchni. Jak zrobić sos z niczego? Oto kilka propozycji.

  1. Gdy mamy ochotę na wyraziste i pyszne danie makaronowe, ale nie posiadamy zbyt wielu dodatków, warto przygotować prosty sos serowy, do którego możemy użyć taki rodzaj sera, jaki akurat mamy w lodówce: dowolny ser żółty, ser camembert, brie, ser pleśniowy, ser feta... Szybki sos serowy przyrządzimy jedynie z 5 banalnych składników: sera, masła, mleka, odrobiny mąki oraz wybranych przypraw.
  2. Sos z niczego z mocnym pomidorowym akcentem to uniwersalny i smaczny dodatek do potraw makaronowych, ryżowych dań z kaszą i dań na bazie pieczonych warzyw. Robi się go błyskawicznie, wystarczy podsmażyć cebulkę (i opcjonalnie inne warzywa, np. paprykę, marchewkę, seler), dodać czosnek i aromatyczne zioła oraz nieco bulionu (i opcjonalnie zaklepkę z mąki), a potem dokładnie wymieszać passatą lub przecierem pomidorowym. Ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków to także jeden z wariantów warty wypróbowania.
  3. Dobrym pomysłem na sos z niczego do mięsa i ziemniaków jest także prosty sos musztardowy lub chrzanowy z masłem i śmietaną. Doskonały efekt kulinarny uzyskamy również, przyrządzając sos na bazie tłuszczu spod mięsa z zasmażką, suszonymi grzybkami i Vegetą (lub kostką rosołową).
  4. Inną metodą na sos z niczego do mięsa, a także do wszelkich potrawek i dań makaronowych jest rozpuszczenie masła, dodanie bulionu lub rosołu, przypraw, a następnie zagęszczenie mąką. Do kaszy, ryżu, makaronu w ekspresowym tempie, z udziałem jedynie paru niewyszukanych składników, zrobimy sos śmietanowy (np. z takimi dodatkami jak: czosnek, kolendra, pietruszka, koperek, szpinak, brokuły).

Do przygotowania sosów sprawdzą się mniejsze garnki z grubszym dnem albo praktyczne rondelki z poręczną rączką. Sos do mięsa najlepiej wykorzystać od razu - wtedy będzie najsmaczniejszy tuż po przygotowaniu. Jeżeli jednak będziemy mieć nadmiar tego dodatku, możemy przełożyć go do szczelnie zamykanego słoika i trzymać do 5-7 dni w lodówce. Powyższe porady to baza i podstawowe informacje, jak doprawić sos do mięsa. Polecamy jednak eksperymentować z dodatkami w postaci orientalnych przypraw czy świeżych ziół.