Klasyczny przepis na kluski śląskie składa się tylko z 2 składników, ziemniaków i mąki. I właśnie taki przepis pochodzi ze śląska i od lat takie kluski serwują rodowici Ślązacy. Jednak nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie próbowali udoskonalać tego przysmaku. Dlatego też w przepisach na kluski z dziurką można spotkać jajko i śmietanę. My proponujemy jeszcze 1 składnik.

Kluski śląskie na bogato

W tym przepisie oprócz jajka dodajemy jeszcze masło. Sprawia ono, ze kluski są jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze. Zobaczcie prosty przepis i trik, dzięki któremu jeszcze szybciej i łatwiej przygotujecie to danie.

Do przygotowania klusek z dziurka potrzebujecie:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła min 82 %
  • łyżeczka soli

Obierzcie ziemniaki i ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone wrzućcie do miski, albo garnka, dodajcie masło i ubijcie na gładką masę. Gdy lekko przestygną podzielcie na 4 części, 1 część odłóżcie, a jej miejsce wypełnijcie mąką ziemniaczaną. Wrzućcie ponownie odłożone ziemniaki, dodajcie jajko i wszystko wyróbcie rękami na gładkie ciasto.

Wyrobione ciasto uformujcie w walec (podobnie jak na kopytka, tylko grubszy, ok 3 cm) i odcinajcie równe plastry ciasta. Następnie z każdego kawałka uformujcie w dłoni kulę i układajcie na blacie. Dzięki takiej metodzie, każda kulka będzie identyczna i nie trzeba odrywać kawałków ciasta. Gdy już wszystkie będą gotowe, zróbcie w ich dziurkę, lekko spłaszczając każdą kulę.

W dużym garnku zagotujcie osolona wodę. W miseczce rozpuśćcie płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i szybko mieszając wlejcie do wrzącej wody. Gdy woda się zagotuje wrzućcie kluski i przykręćcie ogień, żeby woda gotowała się bardzo lekko. Dzięki temu kluski się nie rozlecą.  Gotujcie ok 4-5 minut od wypłynięcia na górę.

Z czym podawać kluski śląskie?

Kluski śląskie najczęściej podaje się z mięsnym sosem. Ale będą też pyszne z sosem, grzybowym, serowym. Można tez podać je z podsmażoną cebulka i boczkiem, albo skwarkami. My proponujemy jeszcze podać je z pesto, albo sosem koperkowym. Niezależnie z czym je podacie, zawsze smakują doskonale.