Lubicie kluski, ale nie macie pomysłu z czym je podać? Ten prosty sos to prawdziwa bomba smaku i aromatu, a robi się go banalnie łatwo i błyskawicznie. Wystarczą 3 podstawowe składniki i kilka dodatków smakowych, a powstanie coś co zachwyci całą rodzinę. Zobaczcie ten genialny w swojej prostocie przepis i koniecznie zapiszcie go na święta.

Jak zrobić kluski w sosie żurkowym?

Zamiast znów podawać kluski śląskie z gulaszem czy różnego rodzaju mięsami, wyczarujcie szybki sos żurkowy, a nie pożałujecie. To mało znane połączenie jest bardzo proste w przygotowaniu i smakuje obłędnie, więc zdecydowanie warto podać je nie tylko na świąteczny stół, ale i sycący obiad dla całej rodziny. 

Kluski śląskie robimy jak zwykle z tłuczonych ziemniaków, mąki, jajka i odrobiny soli, natomiast sos powstaje na bazie zakwasu na żurek, bulionu i śmietanki kremówki z dodatkiem majeranku i odrobiny miodu. Do tego jeszcze tylko sól i pieprz i najpyszniejszy sos do klusek będzie gotowy w kilka minut. 

Ten prosty i przepyszny przepis na kluski w sosie żurkowym pochodzi z facebookowego profilu @nathallaeofficial. Zobaczcie dokładne proporcje składników poniżej i obejrzyjcie krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku. Gwarantujemy, że gdy podacie na święta kluski śląskie skąpane w takim sosie i dodatkowo posypane jeszcze boczkiem, to nikt się im nie oprze i pierwsze znikną ze stołu. 

Prosty przepis na kluski w sosie żurkowym

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych tłuczonych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • około 150 g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

na sos:

  • 300 ml bulionu,
  • 300 ml dobrego zakwasu na żurek,
  • 3 łyżki śmietanki 36%,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo: boczek po podania.

Przygotowanie:

Bulion gotujemy z zakwasem, śmietanką, miodem oraz przyprawami. Tak przygotowana mieszanka powinna gotować się na małej mocy palnika aż zgęstnieje.

W międzyczasie robimy kluski śląskie, czyli przeciśnięte przez praskę ziemniaki zagniatamy z jajkiem, solą i mąką na jednolite ciasto. Następnie dzielimy masę na niewielkie kuleczki, rozpłaszczamy je w dłoniach i robimy w każdej klusce dziurkę. Tak przygotowane kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Gotowe kluski śląskie podajemy na gorąco, polane sosem i posypane chrupiącymi kawałkami boczku.

Źródło: Facebook.com/nathallaeofficial