Pewnie też wiele razy znaleźliście się w sytuacji, gdy wasza lodówka świeciła pustkami, a zakupy mieliście zaplanowane na kolejny dzień. W takich sytuacjach idealnym pomysłem będzie przygotowanie klusek leniwych z serka homogenizowanego, dlatego zawsze warto mieć w lodówce kilka zapasowych opakowań tego produktu. Jest to też dobry sposób, by zużyć serek, gdy kończy mu się już termin ważności.
Przepis na kluski leniwe z serka homogenizowanego
Potrzebne składniki:
- 200 g serka homogenizowanego naturalnego,
- 2 jajka,
- 180 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Wbijcie do miski jajka i roztrzepcie je.
- Dodajcie serek homogenizowany naturalny, a następnie dokładnie wymieszajcie z jajkami.
- Do połączonych składników dodajcie sól,
- Wsypcie przesianą mąkę pszenną, a całość dokładnie wymieszajcie.
- W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli,
- Na gotującą się wodę kładźcie kluski – zanurzcie łyżkę we wrzątku i od razu nabierajcie nią ciasto i wkładajcie do wody.
- Delikatnie przemieszajcie kluski i gotujcie przez ok. 2-3 minuty, aż woda się ponownie zagotuje.
Jak podawać kluski leniwe z serka homogenizowanego?
Tę potrawę możecie podać polaną masełkiem, śmietaną lub ze zrumienioną bułką tartą. Takie kluseczki będą wybornie smakować również w wersji wytrawnej, np. z pesto lub sosem pomidorowym. Dla miłośników słodyczy fajnie sprawdzą się polane sosem zrobionym na bazie owoców. Jeśli chcecie, żeby wasze kluski wyszły o delikatnie słodkim smaku – użyjcie serka waniliowego.
Będzie to też świetna alternatywa pierogów lub kopytek – takie urozmaicenie przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom, ale z pewnością zasmakuje też dorosłym. Są delikatne i naprawdę przepyszne, a do ich przygotowania potrzebujecie tylko kilku produktów.