Pewnie też wiele razy znaleźliście się w sytuacji, gdy wasza lodówka świeciła pustkami, a zakupy mieliście zaplanowane na kolejny dzień. W takich sytuacjach idealnym pomysłem będzie przygotowanie klusek leniwych z serka homogenizowanego, dlatego zawsze warto mieć w lodówce kilka zapasowych opakowań tego produktu. Jest to też dobry sposób, by zużyć serek, gdy kończy mu się już termin ważności.

Przepis na kluski leniwe z serka homogenizowanego

Potrzebne składniki:

  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 180 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wbijcie do miski jajka i roztrzepcie je.
  2. Dodajcie serek homogenizowany naturalny, a następnie dokładnie wymieszajcie z jajkami.
  3. Do połączonych składników dodajcie sól,
  4. Wsypcie przesianą mąkę pszenną, a całość dokładnie wymieszajcie.
  5. W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli,
  6. Na gotującą się wodę kładźcie kluski – zanurzcie łyżkę we wrzątku i od razu nabierajcie nią ciasto i wkładajcie do wody.
  7. Delikatnie przemieszajcie kluski i gotujcie przez ok. 2-3 minuty, aż woda się ponownie zagotuje.

Jak podawać kluski leniwe z serka homogenizowanego?

Tę potrawę możecie podać polaną masełkiem, śmietaną lub ze zrumienioną bułką tartą. Takie kluseczki będą wybornie smakować również w wersji wytrawnej, np. z pesto lub sosem pomidorowym. Dla miłośników słodyczy fajnie sprawdzą się polane sosem zrobionym na bazie owoców. Jeśli chcecie, żeby wasze kluski wyszły o delikatnie słodkim smaku – użyjcie serka waniliowego.

Będzie to też świetna alternatywa pierogów lub kopytek – takie urozmaicenie przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom, ale z pewnością zasmakuje też dorosłym. Są delikatne i naprawdę przepyszne, a do ich przygotowania potrzebujecie tylko kilku produktów.