Kluski śląskie to danie niezwykle popularne, szczególnie w południowej części Polski. Są mięciutkie i delikatne, z charakterystyczną dziurką w środku. Miłośnicy tradycyjnej kuchni niemniej uwielbiają pierogi ruskie, nadziane smacznym farszem z kwaskowatego twarogu i aromatycznej, smażonej cebulki. Dlatego postanowiłam zrobić eksperyment i połączyć te dwie potrawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na kluski śląskie, który pokocha cała rodzina.
Z czym podawać kluski śląskie o smaku ruskich?
Kluski śląskie to świetny dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków lub ryżu. Możemy podać je z dodatkiem pieczonego mięsa, np. z indyka. Koniecznie w towarzystwie świeżej surówki. My szczególnie polecamy:
Możemy potraktować je również jako samodzielne danie i podać je z okrasą – wystarczy cebulkę i boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Pysznie będzie smakować też z kwaśną śmietaną, a w wersji light z jogurtem naturalnym, z odrobiną natki pietruszki lub szczypiorku, które nieco orzeźwią smak naszej potrawy.
Jeśli mamy ochotę na bardziej treściwy posiłek, warto kluski śląskie zaserwować z gęstym sosem, który podkreśli aromat tego dania. Świetnie sprawdzi się aromatyczny sos pieczarkowy, a w sezonie letnim – sos kurkowy. Dla fanów mięsnych smaków proponujemy gulasze, np. z cielęciny albo udźca indyka.
Kluski śląskie o smaku pierogów ruskich – przepis
Jak zrobić kluski śląskie o smaku pierogów ruskich? To bardzo proste, dlatego do przygotowania możemy zaprosić małych pomocników. Wystarczą proste składniki, dostępne w każdej kuchni, żeby cieszyć się ich pysznym smakiem. Na ok. 30 sztuk klusków ruskich potrzebujemy:
- 550 g ziemniaków
- 250 twarogu półtłustego
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 2 średnie cebule
- 150 g boczku
- Szczyptę soli i pieprzu
- 30 ml oleju
- 10 g posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przeciskamy przez praskę (jeśli jej nie mamy, możemy je dokładnie ugnieść tłuczkiem). Pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie cebulę obieramy z łupin i siekamy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy olej (np. rzepakowy) i ustawiamy ją na średniej mocy palnika. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę pokrojonej cebulki i smażymy ją, aż będzie delikatnie brązowa. Wrzucamy ją do ziemniaków razem z twarogiem i dokładnie wyrabiamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aż wszystko dokładnie się połączy.
Masę ziemniaczaną formujemy w okrągłe kluski (powinny być nieco większe, niż orzech włoski), na końcu robiąc w każdej z nich niewielkie wgłębienie drewnianą łyżką lub palcem.
W dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy moc palnika do minimum i wykładamy kluski. Gotujemy je 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gdy będą gotowe, ostrożnie je wyławiamy i wykładamy na talerz.
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię razem z pozostałą cebulką. Podsmażamy, aż mięso będzie rumiane. Kluski ruskie podajemy jeszcze ciepłe, okraszone boczkiem i cebulką i posypane siekaną natką pietruszki.