Owoce morza

7 kolekcji przepisów

372 przepisów

Ryba na obiad to smaczny i zdrowy wybór. Jest lżejsza i delikatniejsza niż mięso, a przy tym łatwiej i szybciej ją przygotujesz, bo subtelne mięso ryby staje się miękkie zaraz po zetknięciu z wysoką temperaturą.


Ryba - przygotowanie

Jest delikatna i szlachetna - dlatego właśnie ryba powinna być przyrządzana szybko, nie powinna spędzać dużo czasu na patelni, bo wyschnie na wiór i straci to, co najlepsze w jej pysznym mięsie. Dotyczy to szczególnie mniejszych ryb, które są gotowe w kilka chwil.

Ryba - przepisy

Ryba po grecku, ryba w galarecie, a może świąteczny śledź? Obecnie polska tradycja kulinarna przypomina o jedzeniu ryb tylko w okresie Bożego Narodzenia lub postu, ale nie zawsze tak było. Staropolskie książki kucharskie wskazują na to, że ryba jest jedną z podstaw na szlacheckim stole. Polscy kucharze specjalizowali się w przyrządzaniu ryb. Niestety wraz z utratą tych przyzwyczajeń, straciliśmy zamiłowanie do ryb w polskiej kuchni. Są jednak wciąż żywe w kuchniach śródziemnomorskich i azjatyckich, za sprawą których znów zachwycamy się rybą na talerzu

Ryba - gatunki

Ryba rybie nierówna - jedni jedzą tylko różowego, mięsistego łososia, inni białego i łagodnego dorsza, a jeszcze inni uwielbiają słodkowodnego pstrąga. Ten ostatni jest u nas wyjątkowo łatwo dostępny, polskie rzeki i strumienie to jego naturalne środowiska. Oprócz tego chętnie jadamy tuńczyka, a wśród słodkowodnych - suma, sandacza, węgorza.

Ryba czy owoce morza?

Choć nie występują w naszych wodach, pokochaliśmy owoce morza - przyniosły je do Polski kuchnie śródziemnomorskie i orientalne, bo to w nich stanowią jedną z podstaw.

Przepisy w kolekcji Owoce morza

Artykuły powiązane

Magda Gessler
29.04.2020

Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler

Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.

Jak jeść ostrygi
29.03.2020

Jak jeść ostrygi? Michał Toczyłowski i porady szefa kuchni na ostrygi

Ostrygi to jedne z owoców morza, które dla wielu osób nadal są tajemnicą. Kojarzą się z surowym przysmakiem serwowanych na przyjęciach w luksusowych lokalach. Ostrygi nie należą do najtańszych i najłatwiejszych do przygotowania przysmaków, ale uważane są za afrodyzjaki i odpowiednio przyrządzone na pewno zaskoczą pozytywnie! O to, jak jeść ostrygi, jak przygotować ostrygi i jak smakuje ten produkt przy pierwszym kontakcie zapytaliśmy eksperta. Michał Toczyłowski, szef kuchni i autor książek kulinarnych, opowiedział nam jakie sekrety skrywają ostrygi i dlaczego warto choć raz skusić się na nie w kuchni.

Ibiza
02.02.2020

Ibiza - smaczne miejsce nie tylko na lato!

Chyba na całym świecie panuje przekonanie, że na Ibizę - wyspę w Archipelagu Balearów - jeździ się tylko latem i wyłącznie w celach rozrywkowo-imprezowych. Tymczasem zimą warto odkryć inne jej oblicze – dopiero wtedy można w spokoju spróbować autentycznej lokalnej kuchni, w ciszy nacieszyć się pięknem plaż i odetchnąć zapachem kwiatów migdałowców. W lutowym numerze "Moje Gotowanie", w cyklu Świat na talerzu, Agnieszka i Maciej Hermann pokazują najsmaczniejsze oblicze Ibizy! Co warto wiedzieć o tym miejscu? Zapraszamy do lektury.

Krewetki - przepis
26.01.2019

Krewetki – przepis na przygodę z owocami morza

Krewetki należą bez wątpienia do najpopularniejszych owoców morza, po które Polacy sięgają coraz chętniej. Charakteryzują się smacznym i delikatnym mięsem oraz dużymi walorami odżywczymi. Jaki przepis wybrać, jeśli mamy ochotę podać krewetki? W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy kilka sprawdzonych pomysłów.

Jak zrobić oryginalne szaszłyki z krewetkami
25.04.2017

Szaszłyki z krewetkami - w orientalnym klimacie

Są mocno przyprawione i bardzo smaczne - szaszłyki z krewetkami i szparagami.

Krewetki z czosnkiem i chili
10.02.2017

Najprostsze krewetki z czosnkiem i chili

Jak się zabrać za krewetki? To prostsze niż się spodziewasz. Wystarczy, że podasz je z dobrą bagietką i kieliszkiem białego wina - to zawsze pyszny zestaw. Sprawdzi się nie tylko na romantyczną kolację...

apetina
30.03.2015

Sposoby na owoce morza

Ryby i owoce morza mogą być wędzone, smażone, zapiekane, grillowane, duszone lub gotowane na parze. Różnorodność gatunków i możliwości ich wykorzystania zachęcają każdego miłośnika gotowania do kulinarnych eksperymentów w domowym zaciszu. A dzięki serkom kremowym Apetina nawet proste pomysły kulinarne nabiorą wyjątkowego charakteru.