Forszmak

Wykorzystanie resztek wędliny np po świętach.

Dodany przez: ben-ka

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 3 głosów)

Składniki

  • Wędlina:kiełbasa,szynka,schab,boczek - to co mamy pod ręką
  • 2 - 3 ogórki kiszone
  • 1 mała cenula
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Wędlinę kroimy w tzw słupki długości ok.1 cm,podsmażamy krótko na odrobinie tłuszczu,przekładamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem /lub rosołem/ tak aby przykryć wędlinę.
  2. Cebulkę kroimy w małą kostkę ,obsmażamy przez moment i dodajemy do garnka.
  3. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.
  4. Potrawę przykrywamy i dusimy na małym ogniu.
  5. W tym czasie kroimy ogórki również w słupki,dodajemy do wędliny.
  6. Dusimy do czasu aż ogórki będą miękkie.
  7. Następnie dodajemy niewielka ilośc koncentratu pomidorowego,nie za dużo żeby potrawa nie była zbyt kwaśna - to zalęzy od gustu.Można też dodać łyżkę śmietany - wymieszać i doprawić pieprzem,Ostrożnie z solą bo wędliny są bardzo słone i nie zawsze trzeba dosalać.
  8. Konsystencja forszmaku musi być taka jak np flaków - czyli gęsta.
  9. Smak kwaśno-ostry.
  10. Podajemy jako danie samodzielne we flaczarkach - do pieczywa lub jako danie obiadowe do kaszy
  11. gryczanej co preferuje moja rodzina.
  12. Smacznego!
obiad kolacja sos wędlina ogórek kiszony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze