Przyjemności na weekend

Bundz
05.10.2019

Bundz – jak zrobić i jeść górski ser

Podpuszczkowy ser o delikatnym orzechowym smaku, początkowo słodki, a w miarę dojrzewania nabierający kwaskowatości. Bundz jest jednym z symboli Podhala i produktem, który warto wykorzystać w kuchni. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy przepis i kilka faktów o tym wyjątkowym produkcie.

Żołędzie
28.09.2019

Żołędzie – jadalne, dzikie rośliny w kuchni

Owoce dębu służą nam dzisiaj zwykle do zabawy z dziećmi podczas spacerów w lesie, jednak przed wiekami żołędzie były dla mieszkańców Polski cenionym produktem spożywczym. Jak można wykorzystać żołędzie w kuchni?

Jak jeść figi
21.09.2019

Jak jeść figi – suszone i świeże owoce w kuchni

Figowiec pospolity to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, a jego owoce wciąż są cenioną przekąską i składnikiem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Ale jak jeść figi? Możemy kupić figi świeże i suszone, pod każdą postacią smakują znakomicie. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy sprawdzone przepisy w galerii przepisów i kilka faktów z podpowiedziami, dlaczego warto włączyć figi do jadłospisu.

Orzech laskowy
14.09.2019

Orzech laskowy – nie tylko do deserów

To drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na świecie. Orzech laskowy świetnie sprawdzi się w deserach, sałatkach czy sosach, ale możemy przygotować również smaczny i wartościowy napój będący alternatywą dla mleka. W galerii sprawdzone przepisy, a poniżej kilka faktów, czym wyróżnia się orzech laskowy.

Panierka
07.09.2019

Panierka - 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa

Panierka odpowiada za to, co w jedzeniu lubimy najbardziej - chrupanie. Potrafi zwykły kawałek ryby czy przywiędnięte warzywo zamienić we wspaniały obiad czy pożywną przekąskę. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak wiele różnych oblicz może mieć panierka i dlaczego czasami warto postawić na coś innego niż bułka tarta.

Pizza
24.08.2019

Najlepsza pizza na świecie? Pytamy specjalistkę!

Od lat tropi pizzę. Podróżując po całym świecie szuka tej idealnej, zrobionej z małej ilości składników, pysznej. A potem swoje wrażenia opisuje na blogu - dzięki niej w czasie swoich podróży będziecie trafiać już tylko do dobrych miejsc! O to, gdzie zjeść najlepszą pizzę w Polsce i na świecie zapytaliśmy Annę Dudar z bloga Pizza Girl Patrol.

Chałwa
17.08.2019

Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku

Chałwa to bardzo popularny specjał, chętnie spożywany samodzielnie, ale również wykorzystywany jako dodatek do rozmaitych słodkich potraw. Jedzona z umiarem może wykazywać korzystny wpływ na zdrowie, jednak wiele zależy od jej składu. Jak podać chałwę? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.

Domowe żelki
10.08.2019

Jak zrobić żelki? Popularne słodycze pod lupą

Jest w tych słodyczach coś, co sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Ale uwaga – niech zdrowy rozsądek i w tym przypadku weźmie górę. Żelki są pełne cukru i innych substancji, które niekoniecznie przysłużą się zdrowiu. Co znajdziemy w gotowych żelkach? Jak powstają wegańskie żelki i czy można przygotować domowe żelki? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

Makaron domowy
03.08.2019

Makaron domowy – pomysł na obiad i nie tylko

Makaron to jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni. Przyzwyczailiśmy się do makaronu ze sklepu – a przecież tagliatelle czy nitki można przygotować również samemu. Domowy makaron jest bardzo smaczny i zawsze świeży. Jego przygotowanie daje ogromną satysfakcję.

Wędlina i mięso - zasady kupowania
13.07.2019

Kupujemy mięso i wędliny – najważniejsze zasady

Na śniadanie, obiad, kolację – mięso i wędliny nadal są obecne w polskich kuchniach. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na pochodzenie i jakość produktów. Warto pamiętać o kilku zasadach, jak wybierać mięso i wędliny oraz jak je przechowywać. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro & Deli omawia dla nas najważniejsze triki.