Przyjemności na weekend

serslider-min
03.06.2020

Ser szwajcarski pod lupą

Jeden z symboli tego alpejskiego kraju, w którym wytwarza się blisko pół tysiąca gatunków sera. Największą sławę na całym świecie zdobyły Emmentaler i Gruyère. Ser posiada nawet swoje międzynarodowe święto przypadające 4 czerwca. Zanim kupimy ser szwajcarski, co warto o nim wiedzieć? Podpowiadamy w naszym praktycznym poradniku.

Desery z truskawek
27.05.2020

Desery z truskawek - najpyszniejsze placki, koktajle i lody

Truskawki na deser zwykle oznaczają, że albo zjemy je same z cukrem i bitą śmietaną, albo w cieście. Tymczasem jest tyle innych możliwości! Dla wszystkich znudzonych klasycznym ciastem ucieranym i szukających nowych truskawkowych wrażeń, mamy garść inspiracji. W cyklu Przyjemności na weekend najlepsze desery z truskawek.

Kasza jaglana na słodko
22.05.2020

Kasza jaglana na słodko - pyszny smak dzieciństwa

Kasza jaglana na co dzień występuje jako dodatek do mięsnych sosów albo gotowanych warzyw. Nam jednak najbardziej kojarzy się ona ze słodkimi daniami z dzieciństwa. Kasza z owocami, w formie apetycznej zapiekanki lub kokosowych kuleczek zastąpi deser, będzie pożywnym śniadaniem, sprawdzi się nawet jako obiad. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy kaszę jaglaną na słodko.

Granita - sposób na orzeźwienie
21.05.2020

Granita - przepis na pyszną ochłodę

Granita kojarzy się z wakacjami i słodkim orzeźwieniem. I słusznie! Granita jako zmrożona konkurencja dla lodów będzie dobrym pomysłem na deser. Wersji jest całkiem sporo - dla fanów espresso sprawdzi się granita kawowa, a dla wielbicieli owocowych smaków granita brzoskwiniowa. Jak granitę w wersji dla całej rodziny i dla dorosłych? Podpowiadamy!

Boczniaki na śniadanie
18.05.2020

Boczniaki – grzyby, których warto spróbować

Boczniaki wchodzą do polskich kuchni! I choć nie mają tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, na pewno zasługują na zainteresowanie. Boczniaki charakteryzują się dużymi wartościami odżywczymi i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów, m.in. jako zamiennik mięsa. Podpowiadamy kilka przepisów na boczniaki i wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.

co zabrać na piknik
16.05.2020

Co zabrać na piknik? Pomysły na dania i przydatne gadżety

Wiosna i lato to czas pikników! Zabieramy pod pachę koszyk i wyskakujemy do lasu, na łąkę czy po prostu do parku. Jak sprawić, by nasz piknik był prawdziwą ucztą? Będziecie potrzebować do tego nie tylko pysznych dań (ach, te przekąski na piknik!), ale i kilku gadżetów. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, co zabrać na piknik, aby był naprawdę udany!

filo
14.05.2020

Ciasto filo – przepisy nie tylko na słodkości

Ciasto filo to bardzo ważny produkt w kuchni greckiej, tureckiej czy bałkańskiej. Z cieniutkich płatów można przygotowywać przysmaki słodkie, jak słynna baklawa, ale również pyszne dania wytrawne. W cyklu „Przyjemności na weekend” podpowiadamy, jak wykorzystać ciasto filo w kuchni.

kuchnia włoska
11.05.2020

Makaron, pizza i kawa – Krakowski Makaroniarz zdradza patenty na ulubione włoskie dania

Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, na kuchni włoskiej zna się jak mało kto. Od lat podróżuje do Włoch, kuchnię włoską promuje też w Polsce. Porozmawialiśmy z nim o tym, jaki jest jego włoski comfort food, w czym tkwi sekret perfekcyjnej włoskiej kawy i czy do carbonary powinno się dodawać śmietanę. Sprawdźcie jego triki na włoskie dania!

Dzieci w kuchni - zorganizuj im zabawę!
05.05.2020

Kuchenny plac zabaw - pomysły na wspólne gotowanie z dziećmi

Wolny dzień, spędzony w domu to dla rodzica konieczność zorganizowania czasu swoim pociechom. Kiedy jesteśmy zmuszeni zrezygnować ze spacerów i zabaw na świeżym powietrzu, możemy zorganizować plac zabaw we własnej kuchni. Jak połączyć przyjemne z pożytecznym i bawiąc się rozwijać umiejętności dziecka? Podczas wspólnego gotowania!

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?