Przyjemności na weekend
Jadalne ozdoby na choinkę - świąteczne drzewko będzie wspaniałe!
Przed świętami wpadamy zwykle w szał zakupów. Kupujemy prezenty, słodycze, świąteczne dekoracje. W tym roku zamiast zaopatrywania się w kolejne bombki i błyszczące łańcuchy proponujemy wam inne rozwiązanie - ozdoby, które możecie... zjeść. Jadalne ozdoby na choinkę zostały nieco wyparte przez sklepowe świecidełka, ale warto wrócić do dawnych tradycji. W końcu takie dekoracje są tanie, łatwe do zrobienia i pyszne!
Ser szwajcarski pod lupą
Jeden z symboli tego alpejskiego kraju, w którym wytwarza się blisko pół tysiąca gatunków sera. Największą sławę na całym świecie zdobyły Emmentaler i Gruyère. Zanim kupimy ser szwajcarski, co warto o nim wiedzieć? Podpowiadamy w naszym praktycznym poradniku.
Bundz – jak zrobić i jeść górski ser
Podpuszczkowy ser o delikatnym orzechowym smaku, początkowo słodki, a w miarę dojrzewania nabierający kwaskowatości. Bundz jest jednym z symboli Podhala i produktem, który warto wykorzystać w kuchni. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy przepis i kilka faktów o tym wyjątkowym produkcie.
Żołędzie – jadalne, dzikie rośliny w kuchni
Owoce dębu służą nam dzisiaj zwykle do zabawy z dziećmi podczas spacerów w lesie, jednak przed wiekami żołędzie były dla mieszkańców Polski cenionym produktem spożywczym. Jak można wykorzystać żołędzie w kuchni?
Jak jeść figi – suszone i świeże owoce w kuchni
Figowiec pospolity to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, a jego owoce wciąż są cenioną przekąską i składnikiem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Ale jak jeść figi? Możemy kupić figi świeże i suszone, pod każdą postacią smakują znakomicie. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy sprawdzone przepisy w galerii przepisów i kilka faktów z podpowiedziami, dlaczego warto włączyć figi do jadłospisu.
Orzech laskowy – nie tylko do deserów
To drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na świecie. Orzech laskowy świetnie sprawdzi się w deserach, sałatkach czy sosach, ale możemy przygotować również smaczny i wartościowy napój będący alternatywą dla mleka. W galerii sprawdzone przepisy, a poniżej kilka faktów, czym wyróżnia się orzech laskowy.
Panierka - 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa
Panierka odpowiada za to, co w jedzeniu lubimy najbardziej - chrupanie. Potrafi zwykły kawałek ryby czy przywiędnięte warzywo zamienić we wspaniały obiad czy pożywną przekąskę. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak wiele różnych oblicz może mieć panierka i dlaczego czasami warto postawić na coś innego niż bułka tarta.
Najlepsza pizza na świecie? Pytamy specjalistkę!
Od lat tropi pizzę. Podróżując po całym świecie szuka tej idealnej, zrobionej z małej ilości składników, pysznej. A potem swoje wrażenia opisuje na blogu - dzięki niej w czasie swoich podróży będziecie trafiać już tylko do dobrych miejsc! O to, gdzie zjeść najlepszą pizzę w Polsce i na świecie zapytaliśmy Annę Dudar z bloga Pizza Girl Patrol.
Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku
Chałwa to bardzo popularny specjał, chętnie spożywany samodzielnie, ale również wykorzystywany jako dodatek do rozmaitych słodkich potraw. Jedzona z umiarem może wykazywać korzystny wpływ na zdrowie, jednak wiele zależy od jej składu. Jak podać chałwę? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.
Jak zrobić żelki? Popularne słodycze pod lupą
Jest w tych słodyczach coś, co sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Ale uwaga – niech zdrowy rozsądek i w tym przypadku weźmie górę. Żelki są pełne cukru i innych substancji, które niekoniecznie przysłużą się zdrowiu. Co znajdziemy w gotowych żelkach? Jak powstają wegańskie żelki i czy można przygotować domowe żelki? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".