Przyjemności na weekend

Domowe żelki
28.03.2020

28 marca - dzień żelków! Jak zrobić ten przysmak w domu?

Jest w tych słodyczach coś, co sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Ale uwaga – niech zdrowy rozsądek i w tym przypadku weźmie górę. Żelki są pełne cukru i innych substancji, które niekoniecznie przysłużą się zdrowiu. Co znajdziemy w gotowych żelkach? Jak powstają wegańskie żelki i czy można przygotować domowe żelki? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

jedzenie-na-wynos-fot.iStock-
14.03.2020

Dostawa jedzenia do domu – 5 dań, które w dowozie nie tracą na wyglądzie i smaku

Czasem jesteśmy zmęczeni po pracy i nie mamy sił gotować. Innym razem nie mamy ochoty spędzać czasu w kuchni. W szczególności, gdy danie jest pracochłonne albo wymaga sporej ilości czasu. Albo przygotowywane jest z trudno dostępnych składników. A może rodzina i przyjaciele wpadną z niezapowiedzianą wizytą? Podpowiadamy, jakie wybrać dania z dowozem, które nie tacą na wyglądzie i smaku.

efefedf
06.03.2020

Jak skomponować menu weselne? Radzi Izabela Janachowska

Ślub i wesele to dla wielu z nas jeden z najważniejszych momentów w życiu. Warto więc zatroszczyć się o to, by był wyjątkowy. Nie wyobrażamy sobie udanego przyjęcia bez wspaniałego jedzenia. Pary młode zwracają uwagę, by było ono nie tylko pyszne, ale i pięknie prezentowało się na stołach. Specjalistkę od ślubów, Izabelę Janachowską, zapytaliśmy o to, na co zwracać uwagę wybierając menu weselne.

slider-tort
08.02.2020

Tort kanapkowy – przepis na nietypowe śniadanie

Tort kanapkowy to starszy brat zwykłej kanapki. Jest bardziej efektowny, a przy tym łączy w sobie to, co najlepsze – w jednym kawałku możemy zjeść trzy różne kanapki! Jest idealną propozycją śniadaniową, nie tylko od święta. Jego przygotowanie jest na tyle proste i szybkie, że warto zrobić tort kanapkowy także na co dzień.

afrodyzjak
01.02.2020

Afrodyzjaki w kuchni – czy rzeczywiście działają?

Afrodyzjakiem może dziś być niemal wszystko. Kiedyś odgrywały zdecydowanie większą rolę, współcześnie są traktowane z pobłażaniem, jako niegroźna ciekawostka. Tymczasem niektóre z nich naprawdę działają! Sprawdźcie, jakie potrawy i napoje są słusznie uznawane za afrodyzjaki, a które kojarzą się z nimi bezzasadnie.

raclette
31.12.2019

Raclette – pomysł na szwajcarski obiad. Idealny na spotkanie ze znajomymi

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi roztopionego sera? Szczerze mówiąc, nie sądzimy. A od rozpuszczonego sera już tylko krok dzieli nas od szwajcarskiego przysmaku, czyli raclette. To kulinarny brat popularnego fondue. Obydwa smakołyki możecie z łatwością przyrządzić w domu. Potem wystarczy już tylko zgromadzić przy stole znajomych i cieszyć się wspaniałym smakiem ciągnącego się sera. Raclette jest pyszne!

jadalne ozdoby na choinkę
30.11.2019

Jadalne ozdoby na choinkę - świąteczne drzewko będzie wspaniałe!

Przed świętami wpadamy zwykle w szał zakupów. Kupujemy prezenty, słodycze, świąteczne dekoracje. W tym roku zamiast zaopatrywania się w kolejne bombki i błyszczące łańcuchy proponujemy wam inne rozwiązanie - ozdoby, które możecie... zjeść. Jadalne ozdoby na choinkę zostały nieco wyparte przez sklepowe świecidełka, ale warto wrócić do dawnych tradycji. W końcu takie dekoracje są tanie, łatwe do zrobienia i pyszne!

serslider-min
26.10.2019

Ser szwajcarski pod lupą

Jeden z symboli tego alpejskiego kraju, w którym wytwarza się blisko pół tysiąca gatunków sera. Największą sławę na całym świecie zdobyły Emmentaler i Gruyère. Zanim kupimy ser szwajcarski, co warto o nim wiedzieć? Podpowiadamy w naszym praktycznym poradniku.

Bundz
05.10.2019

Bundz – jak zrobić i jeść górski ser

Podpuszczkowy ser o delikatnym orzechowym smaku, początkowo słodki, a w miarę dojrzewania nabierający kwaskowatości. Bundz jest jednym z symboli Podhala i produktem, który warto wykorzystać w kuchni. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy przepis i kilka faktów o tym wyjątkowym produkcie.

Żołędzie
28.09.2019

Żołędzie – jadalne, dzikie rośliny w kuchni

Owoce dębu służą nam dzisiaj zwykle do zabawy z dziećmi podczas spacerów w lesie, jednak przed wiekami żołędzie były dla mieszkańców Polski cenionym produktem spożywczym. Jak można wykorzystać żołędzie w kuchni?