Przepisy na tatar

Tatar – przepis klasyczny

Tatar w wersji klasycznej przygotowuje się z surowego mięsa. Jakie mięso na tatara? Najpopularniejszy będzie z pewnością tatar wołowy. Musimy pamiętać, żeby kupować mięso u sprawdzonego rzeźnika – mamy wtedy pewność, że będzie świeże. Wybierzmy polędwicę, która jest delikatna i soczysta, a przy tym ma mało tłuszczu. Dzięki temu łatwiej będzie nam ją pokroić. Na tatar świetnie nadają się także ryby. Wspaniały jest tatar ze śledzia lub tuńczyka. Jeśli macie problem z dostaniem surowych ryb wysokiej jakości, możecie przygotować lekko oszukanego tatara i użyć np. śledzi marynowanych. Jak zrobić tatar? Mięso powinniśmy posiekać w niewielką kostkę. Im delikatniejszy kawałek mięsa wybierzemy, tym delikatniejszy będzie tatar. Niektórzy wolą zmielić mięso w maszynce, ale nie każdy lubi taką jego konsystencję.

Do tatara podajemy obowiązkowo żółtko jajka (możemy sparzyć jajko przed rozbiciem, żeby zabić ewentualne bakterie), posiekaną drobno cebulkę, ogórki kiszone.

Jak jeść tatar?

Techniki są różne. Niektórzy lubią wymieszać mięso z żółtkiem i wszystkimi dodatkami, tworząc coś w rodzaju sałatki. Z kolei inni jedzą poszczególne składniki po sobie, tak, by połączyły się dopiero w ustach. Nieważne, jak zjecie swój tatar, na pewno będzie smakował świetnie!

Polecane przepisy