Good Food team

Jajko w chmurce, czyli tost z jajkiem

Ocena:

5 (5)

  • 23 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Jajko w chmurce to sadzone w nowej odsłonie. Pieczona w piekarniku wytrawna pianka z białek, a w środku pożywne żółtko. Wszystko to posypane świeżym szczypiorkiem i aromatyczną cebulką dymką. Koniecznie podane na podpieczonym chlebie tostowym lub kromce ulubionego pieczywa. To świetny pomysł nie tylko na wykwintne śniadanie dla dwojga. Jesteście ciekawi, jak smakują jajka z piekarnika na toście? Sprawdźcie ten przepis.

Składniki:

  • szczypiorek  10 g

  • jajka  2 szt.

  • chleb tostowy  45 g

  • dymka  150 g

Jajko w chmurce, czyli tost z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni Celsjusza (210 z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Szczypiorek myjemy i siekamy. Cebulę dymkę obieramy z łupin i ostrym nożem kroimy w drobną kosteczkę.

  • Krok 3:

    Jajka myjemy i osuszamy. Rozbijamy skorupkę, a następnie oddzielamy białka o żółtek. Żółtka umieszczamy w miseczce. Białka przekładamy do dużego, suchego naczynia i ubijamy do uzyskania jędrnej, białej piany (po przechyleniu miski, białka nie powinny się przesuwać).

  • Krok 4:

    Do białek dodajemy posiekaną dymkę i 1,5 łyżki szczypiorku i delikatnie mieszamy. Następnie pianę wykładamy na blachę na dwa małe kopczyki. Grzbietem łyżki ostrożnie robimy wgłębienie na środku każdego z nich i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 8-10 minut, aż nabiorą jasnozłotego koloru.

  • Krok 5:

    Do wgłębienia naszych chmurek z białka delikatnie wsuwamy żółtka. Pieczemy przez kolejne 2-3 minuty, aż żółtko się zetnie. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy dwie kromki pieczywa tostowego i opiekamy, aż się zarumienią (możemy to również zrobić w tosterze lub na suchej patelni).

  • Krok 6:

    Jajko w chmurce przekładamy szeroką łopatką na chleb tostowy (możemy zastąpić go również kromką ulubionego pieczywa, np. bagietki francuskiej). Podajemy jeszcze ciepłe, obowiązkowo posypane szczypiorkiem.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/cloud-eggs

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne