Przepisy na pączki

Pączki – pochodzenie

Tradycja smażenia pączków pochodzi z kuchni staropolskiej. Jednak wtedy pączki były wytrawną przekąską nadziewaną mięsnym farszem lub po prostu słoniną . Słodkie nadzienie najprawdopodobniej przywędrowało do Polski wraz z kupcami arabskimi, którzy przywozili ze sobą orientalne przyprawy w XVI wieku.

Pączek – jak wybrać

Idealny pączek powinien być dobrze wyrośnięty, aby po usmażeniu był lekki jak piórko. Należy go usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, aby miał złoto-brązowy kolor skórki oraz jasny pierścień wokół. Pączek idealny po lekkim ściśnięciu wraca do swojej postaci. Przyjęło się uważać, że zjedzenie pączka w tłusty czwartek gwarantuje szczęście na cały przyszły rok. Dawniej wkładano jeszcze do pączka migdała, który miał symbolizować bogactwo.

 

Polecane przepisy