Sałatka z kurczakiem i żurawiną

Sałatka z kurczakiem ze słodką nutą - wszystko za sprawą karmelizowanej żurawiny i sosu na bazie mandarynek. Chrupkości dodają radicchio i pestki granatu. Taka sałatka z kurczakiem to idealny lunch.

Dodany przez:

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • olej rzepakowy
  • 2 czerwone szalotki
  • 2–3 mandarynki
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz
  • filet z piersi kurczaka
  • 100 g mieszanych pestek (słonecznika, dyni) i orzechów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • łyżka miodu
  • 2 główki radicchio
  • 2 główki rzymskiej sałaty
  • jogurt naturalny
  • owoc granatu
  • kilka gałązek estragonu i tymianku

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojone w talarki szalotki i podsmażamy, aż zaczną się przypiekać. Ścieramy do nich trochę skórki z mandarynek, wciskamy z nich sok, trzymamy na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zlewamy do miseczki, ucieramy z octem i 4–5 łyżkami oleju, przyprawiamy do smaku (zamiast soli warto wypróbować sos sojowy).
  2. Wycieramy patelnię, ponownie rozgrzewamy trochę oleju, wkładamy pokrojone w paski mięso. Kiedy zacznie się złocić, dodajemy pestki, żurawiny i miód, karmelizujemy.
  3. Radicchio i sałaty rwiemy na kawałki do salaterki, mieszamy z sosem, na wierzch kładziemy mięso, kleksy jogurtu, posypujemy pestkami granatu i listeczkami ziół.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Wskazówki

Zobacz też: sałatka z jarmużem

żurawina sałatka z kurczakiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy