Sałatka z kurczakiem i żurawiną

Ocena:

4.51 (190)

  • 30 min.
  • dla 5 osób

Sałatka z kurczakiem ze słodką nutą - wszystko za sprawą karmelizowanej żurawiny i sosu na bazie mandarynek. Chrupkości dodają radicchio i pestki granatu. Taka sałatka z kurczakiem to idealny lunch.

Składniki:

  • olej rzepakowy
  • 2 czerwone szalotki
  • 2–3 mandarynki
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • filet z piersi kurczaka
  • 100 g mieszanych pestek (słonecznika
  • dyni) i orzechów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • łyżka miodu
  • 2 główki radicchio
  • 2 główki rzymskiej sałaty
  • jogurt naturalny
  • owoc granatu
  • kilka gałązek estragonu i tymianku

Sałatka z kurczakiem i żurawiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewamy trochę oleju
  • wrzucamy pokrojone w talarki szalotki i podsmażamy
  • aż zaczną się przypiekać. Ścieramy do nich trochę skórki z mandarynek
  • wciskamy z nich sok
  • trzymamy na dużym ogniu
  • aż sos zgęstnieje. Zlewamy do miseczki
  • ucieramy z octem i 4–5 łyżkami oleju
  • przyprawiamy do smaku (zamiast soli warto wypróbować sos sojowy).
  • Wycieramy patelnię
  • ponownie rozgrzewamy trochę oleju
  • wkładamy pokrojone w paski mięso. Kiedy zacznie się złocić
  • dodajemy pestki
  • żurawiny i miód
  • karmelizujemy.
  • Radicchio i sałaty rwiemy na kawałki do salaterki
  • mieszamy z sosem
  • na wierzch kładziemy mięso
  • kleksy jogurtu
  • posypujemy pestkami granatu i listeczkami ziół.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: sałatka z jarmużem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne