Tarta waniliowa z żurawinami

Przepis na tartę waniliową z żurawiną

Dodany przez:

Tarta waniliowa z żurawinami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • 15 dag masła
  • łyżka tłuszczu do formy
  • KREM:
  • laska wanilii
  • 400 ml mleka
  • 300 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 25 dag świeżych żurawin
  • 5 dag płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Mąkę ze szczyptą soli siekamy z zimnym masłem i zagniatamy, dodając tylko tyle wody, aby powstało gładkie, delikatne ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Rozwałkowujemy cienko i wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy na tartę o śr. 23 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 min do piekarnika. Wyjmujemy, studzimy.
  2. Na krem: laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół, nożem zeskrobujemy ziarenka i razem z laską wrzucamy do mleka wymieszanego ze śmietanką. Podgrzewamy, mieszając. Jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę
  3. kukurydzianą, mleko z wanilią i śmietanką, stale ubijając. Wylewamy na podpieczony spód, rozrzucamy trochę żurawin i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 30 min, następnie obniżamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze 15 min. Podajemy na ciepło lub na zimno, posypując świeżymi żurawinami.
deser tarta ciasto ciasto z owocami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy