Tarta waniliowa z żurawinami

Przepis na tartę waniliową z żurawiną

Ciastaciasto z owocamitartyDesery

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 187 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • 15 dag masła
  • łyżka tłuszczu do formy
  • KREM:
  • laska wanilii
  • 400 ml mleka
  • 300 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 25 dag świeżych żurawin
  • 5 dag płatków migdałowych

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Mąkę ze szczyptą soli siekamy z zimnym masłem i zagniatamy
  • dodając tylko tyle wody
  • aby powstało gładkie
  • delikatne ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Rozwałkowujemy cienko i wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy na tartę o śr. 23 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 min do piekarnika. Wyjmujemy
  • studzimy.
  • Na krem: laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół
  • nożem zeskrobujemy ziarenka i razem z laską wrzucamy do mleka wymieszanego ze śmietanką. Podgrzewamy
  • mieszając. Jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel
  • dodajemy mąkę
  • kukurydzianą
  • mleko z wanilią i śmietanką
  • stale ubijając. Wylewamy na podpieczony spód
  • rozrzucamy trochę żurawin i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 30 min
  • następnie obniżamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze 15 min. Podajemy na ciepło lub na zimno
  • posypując świeżymi żurawinami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy