Łosoś w cieście francuskim z sosem miętowym i żurawinowym

Łosoś w cieście francuskim to propozycja na elegancki i sycący obiad. Tak przygotowany łosoś w cieście francuskim smakuje najlepiej z sosem. Oto przepis na łososia z książki "MasterChef Junior 3".

Ocena:

(średnia 4.43 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • żurawina
  • 15 ml wody
  • jogurt naturalny
  • mięta
  • szczypiorek
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Oczyścić łososia i oddzielić skórę. Pokroić na 4-centymetrowe kawałki. Umyć
  • doprawić solą
  • pieprzem i gałką muszkatołową oraz natrzeć odrobiną oliwy. Zawinąć w folię aluminiową i piec na dobrze rozgrzanej patelni po 3–4 minuty z każdej strony
  • tak aby wierzchnia warstwa łososia się ścięła.
  • Gotowego łososia zawinąć w ciasto francuskie
  • tak aby utworzyć kształt ryby. Oddzielić białko od żółtka i posmarować żółtkiem z wierzchu ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Żurawinę włożyć do garnka
  • zalać wodą i gotować aż do miękkości. Po ugotowaniu zblendować ją i przetrzeć przez sito. Dodać gałkę muszkatołową i jogurt naturalny. Szczypiorek i miętę zblendować z odrobiną jogurtu i cukru trzcinowego. Podawać na zimno.
  • Przepis z książki "Trzecia Polska Edycja Programu MasterChef Junior".

Porady

Zobacz też: Łosoś pieczony pod ziemniaczanym purée

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy