Wieprzowina w cieście

Ocena:

4.51 (180)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Przepis na wieprzowinę w cieście z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • polędwica wieprzowa  1.5 kg

  • drożdże  5 g

  • jajka  3 szt.

  • masło  200 g

  • mleko  250 ml

  • mąka  275 g

  • miód  20 g

  • olej  40 ml

  • seler  100 g

  • marchewka  4 szt.

  • bulion wołowy  500 ml

  • sól  12 g

  • pieprz  6 g

  • musztarda  80 g

  • żurawina  250 g

Wieprzowina w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. 150 g mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko w temp. pokojowej, 2 jajka i mieszamy. Dosypujemy resztę mąki, sól i mieszamy ponownie. Dodajemy 100 g miękkiego masła i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 min

  • Krok 2:

    Mięso: pozostałe masło topimy z łyżką oleju na patelni. Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię, obsmażamy z każdej strony, aż się zrumieni.

  • Krok 3:

    Zawijanie: ciasto kładziemy na posypanej mąką powierzchni i zagniatamy przez 10 min. Rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Obsmażony filet smarujemy musztardą i owijamy ciastem, smarując brzegi białkiem i zlepiamy. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min.

  • Krok 4:

    Warzywa: marchew i seler obieramy, kroimy w duże słupki. Wkładamy do miski z pozostałym olejem i miodem, oprószamy grubą solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa wokół mięsa i pieczemy jeszcze 30 min, mieszając je od czasu do czasu.

  • Krok 5:

    Sos: bulion mięsny odparowujemy, mieszamy z sosem spod smażenia mięsa. Następnie wrzucamy żurawiny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5–6 min.

  • Krok 6:

    Podanie: polędwicę po krótkim odpoczynku kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i gorącym sosem żurawinowym.

Porady

Zobacz też: Combry jagnięce w cieście solnym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne