Wieprzowina w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. 15 dag mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko w temp. pokojowej, 2 jajka i mieszamy. Dosypujemy resztę mąki, sól i mieszamy ponownie. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 min.
Mięso: masło topimy z łyżką oleju na patelni. Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię, obsmażamy z każdej strony, aż się zrumieni.
Ciasto kładziemy na posypanej mąką powierzchni i zagniatamy przez 10 min. Rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Obsmażony filet smarujemy musztardą i owijamy ciastem, smarując brzegi białkiem i zlepiamy. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min.
Marchew i seler obieramy, kroimy w duże słupki. Wkładamy do miski z pozostałym olejem i miodem, oprószamy grubą solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa wokół mięsa i pieczemy jeszcze 30 min, mieszając je od czasu do czasu.
Bulion mięsny odparowujemy, mieszamy z sosem spod smażenia mięsa. Następnie wrzucamy żurawiny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5–6 min. Polędwicę po krótkim odpoczynku kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i gorącym sosem żurawinowym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2016
Komentarze