Wieprzowina w cieście

Przepis na wieprzowinę w cieście z pieczonymi warzywami

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 180 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 27,5 dag mąki
  • 0,5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 jajka + 1 białko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • MIĘSO:
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 kg polędwicy wieprzowej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki musztardy z gorczycą
  • 4 marchewki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • łyżka miodu
  • SOS:
  • 1/2 l bulionu wołowego
  • 25 dag świeżych żurawin

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Wieprzowina w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. 15 dag mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko w temp. pokojowej, 2 jajka i mieszamy. Dosypujemy resztę mąki, sól i mieszamy ponownie. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 min.
  • Mięso: masło topimy z łyżką oleju na patelni. Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię, obsmażamy z każdej strony, aż się zrumieni.
  • Ciasto kładziemy na posypanej mąką powierzchni i zagniatamy przez 10 min. Rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Obsmażony filet smarujemy musztardą i owijamy ciastem, smarując brzegi białkiem i zlepiamy. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min.
  • Marchew i seler obieramy, kroimy w duże słupki. Wkładamy do miski z pozostałym olejem i miodem, oprószamy grubą solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa wokół mięsa i pieczemy jeszcze 30 min, mieszając je od czasu do czasu.
  • Bulion mięsny odparowujemy, mieszamy z sosem spod smażenia mięsa. Następnie wrzucamy żurawiny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5–6 min. Polędwicę po krótkim odpoczynku kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i gorącym sosem żurawinowym.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2016

Porady

Zobacz też: Combry jagnięce w cieście solnym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy