Zupa ziemniaczana z boczkiem

Ocena:

4.25 (4)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zupa ziemniaczana z boczkiem to propozycja idealna na chłodniejsze dni, zwłaszcza jesienne i zimowe. Pięknie pachnie, wyśmienicie smakuje, a do tego robi się ją łatwo i szybko. A to nie koniec jej zalet, ma właściwości rozgrzewające, jest sycąca i tania w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak ugotować zupę ziemniaczaną na boczku według oryginalnego przepisu babci.

Składniki:

  • ziemniaki  600 g

  • marchewka  3 szt.

  • cebula  1 szt.

  • por  1 szt.

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • boczek  150 g

  • bulion warzywny  1000 ml

  • majeranek  10 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • liść laurowy  2 szt.

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

Zupa ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: ziemniaki i marchewki myjemy i obieramy, kroimy w drobną kostkę. Średniej wielkości cebulę, obieramy i siekamy. Por myjemy i kroimy w równej grubości plastry (ok. 3 mm grubości). Natkę pietruszki myjemy, siekamy i odkładamy na później.

  • Krok 2:

    Podsmażanie: w garnku rozgrzewamy oliwę. W tym czasie boczek kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na tłuszcz i podsmażamy, aż się lekko zrumieni. Wyjmujemy go i odkładamy na bok na mały talerz. Do garnka dodajemy cebulę, ziemniaki, marchewkę i por – wszystko krótko podsmażamy na średnim ogniu – nie dłużej niż 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

  • Krok 3:

    Gotowanie zupy ziemniaczanej z boczkiem: warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy majeranek (ok. 10 g), liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy, pod przykryciem, przez około 25 minut.

  • Krok 4:

    Podanie: na koniec wyjmujemy z zupy liście laurowe. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy natką pietruszki i boczkiem.

Porady

  • Do zupy ziemniaczanej z boczkiem najlepsze będą ziemniaki mączyste, z grupy C (np. Tajfun, Bryza, Gracja). Mają one wysoką zawartość skrobi, dzięki temu zupa będzie bardziej zawiesista.
  • Zupę ziemniaczaną z boczkiem można podać również w formie kremu. Po ugotowaniu należy pozostawić ją do lekkiego przestudzenia, a następnie zmiksować ją blenderem i ponownie podgrzać. Wierzch posypujemy natką pietruszki i podsmażonym boczkiem.
  • Jeśli chcemy przygotować zupę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć boczek. Zamiast niego można przygotować grzanki na patelni.
  • Dla podkręcenia smaku do zrobienia kartoflanki można użyć boczku wędzonego. Sprawdzi się też dobrej jakości kiełbasa.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne