Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem to sycąca propozycja, która może zastąpić cały obiad. Zupa fasolowa z kiełbasą może być podana po prostu z kajzerką.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
10 min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.33 z 222 głosów)

Składniki:

  • - woda - ok. 3l
  • - liść laurowy - 3 szt.
  • - ziele ang. - 6-7 ziarnek
  • - marchewka - 2 szt.
  • - pietruszka - 1 szt.
  • - seler - ¼ szt.
  • - ziemniaki - 3-4 szt.
  • - Kiełbasa wędzona - 200g
  • - Boczek - 200g
  • - cebula - 2 szt.
  • - olej - 3 łyżki
  • - mąka - 1 płaska łyżka
  • - czosnek - 4-6 ząbków
  • - majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
  • 2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
  • 3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
  • 4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
  • 5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
  • 6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
  • 7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy