Stylizacja: Anna Borowska, zdjęcie: Artur Rogalski
4.53 (199)
Kurczak z bakłażanem to obiad w stylu kuchni gruzińskiej. Grillowany kurczak w orzechowej marynacie podany z nasionami granatu i bakłażanami to idealna propozycja na obiad w gronie rodziny lub znajomych. Danie z bakłażanem i kurczakiem może wydawać się skomplikowane w przygotowaniu, jednak w rzeczywistości tak nie jest. Bakłażan z kurczakiem to wyrazista potrawa, która kryje w sobie mnóstwo smaków i aromatów. Poznaj przepis na bakłażana z kurczakiem i przygotuj prawdziwą gruzińską ucztę!
olej 2 łyżki stołowe
udka z kurczaka 6 szt.
sól 3 szczypty
korzeń imbiru 250 g
orzechy laskowe 200 g
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 szt.
jogurt naturalny 250 ml
granat 1 szt.
bakłażan 2 szt.
Jak zrobić pysznego kurczaka z bakłażanem? Na początku orzechy z imbirem, czosnkiem i sokiem z cyrtyny wrzucamy do robota kuchennego. Miksujemy na pastę, dodajemy jogurt, sok z granatów i sól. Ponownie miksujemy przez chwilę, a następnie przelewamy do dużej miski, w której umieszczamy również kurczaka. Zawartość miski dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła mięso. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc w lodówce.
fot. iStock
Następnego dnia rozgrzewamy grill lub piekarnik z funkcją grill do temp. 190°C. Na ruszcie rozkładamy kurczaka skórą do dołu i obracamy kilka razy. Do piekarnika wkładamy mięso w głębokiej blasze, skórą do góry i pieczemy 45 min–1 godz. Plastry bakłażana lekko smarujemy olejem i grillujemy na ruszcie lub na gorącej grillowej patelni przez 3–4 min z każdej strony lub do momentu, aż pojawią się grillowe paski. Bakłażany układamy na półmisku, lekko solimy, na nich układamy kurczaka i rozrzucamy nasiona granatu oraz posiekane orzechy.
iStock
Porady
- Bakłażana możemy również natrzeć czosnkiem. Dzięki temu stanie się jeszcze bardziej aromatyczny i wyrazisty w smaku.
Kuchnia gruzińska słynie z wielu wyśmienitych i ciekawych potraw. Warzywa zajmują w niej szczególnie miejsce. Bakłażany, buraki, kalafiory to nieodłączna część tradycyjnej gruzińskiej kuchni. Możemy przygotować z ich użyciem zarówno dania mięsne jak i wegetariańskie. Pchali to tradycyjne danie gruzińskie, przygotowywane z siekanych mielonych warzyw. To pyszna przekąska w kształcie kulek, której warto spróbować. Do przygotowania warzywnych pchali będziemy potrzebowali następujących składników: 500 g warzyw - każdego osobno lub w mieszanki (szpinak, biała kapusta, kalafior, buraki i por), 100 g orzechów włoskich, 2–3 ząbki czosnku, 2–3 gałązki kolendry, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku, 1–2 łyżeczki mieszanki mielonych przypraw (szafran, kolendra, ostra papryka, sól), łyżka czerwonego octu winnego, 3/4 szklanki pestek granatu, sól. Kapustę, kalafior i buraka gotujemy (osobno). Szpinak podsmażamy na patelni i odsączamy z nadmiaru wody. Ugotowane buraki obieramy ze skórki. Wszystkie przygotowane warzywa siekamy drobno lub mielimy w maszynce. To samo robimy z orzechami włoskimi. Czosnek przeciskamy przez praskę, a kolendrę drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Przyprawiamy do smaku przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy część pestek granatu. Z powstałej masy formujemy kulki i robimy w nich dołeczek. Tak powstałe pchali układamy w półmisku i dekorujemy pozostałymi pestkami granatu oraz kolendrą. Kuchnia gruzińska kryje mnóstwo pysznych przepisów, których warto spróbować!