Szpinak: właściwości i przepisy

947 przepisów

Szpinak występuje w wielu odmianach, różniących się kolorem i kształtem listków. Najbardziej wartościowy jest świeży, a najdłużej zachowuje ją zerwany o świecie lub wieczorem. Szpinak wspaniale sprawdza się w sałatkach. Bardzo smaczny jest na ciepło - np. szpinak z czosnkiem, ważne, aby nie był przegotowany. Szpinak warto wykorzystać jako farsz do pierożków, lazanii i mięs. Sprawdźcie przepisy na szpinak.

Szpinak: właściwości i przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 45 min.
Sznycle cielęce z warzywami

Sznycle cielęce z warzywami, czyli Kalbschnitzel mit Feiner gemuse, to przepis z kuchni niemieckiej. W naszym przepisie idziemy o krok dalej, bo warzywami faszerujemy cielęcinę, a do nich dodatkowo polecamy grillowane pyszności lub gotowane na parze. Sznycle cielęce dzięki nadzieniu będą jeszcze smaczniejsze! Co ważne - możecie je przygotować zarówno na ruszcie, jak i na kuchence, ale w sznycle cielęce z grilla smakują wprost wyśmienicie, więc wszyscy fani grillowania powinni wypróbować taką wersję przepisu.

mojegotowanie

Sznycle cielęce z warzywami

Szpinak lubi towarzystwo uprażonego boczku, wędzonego łososia - np. w roladzie szpinakowej, skorki cytrynowej, krewetek, grzybów. Szpinak z takimi dodatkami to świetne nadzienie do ciasta francuskiego lub ciasta filo.

Szpinak - rodzaje

Najdelikatniejszy z dostępnych na polskim rynku szpinaków jest paczkowany tzw. szpinak baby. Najczęściej używany do sałatek. Jego małe listeczki można podać do makarony, ale warto pamiętać, że szpinak w trakcie obróbki termicznej mocno się kurczy, więc należy liczyć po 300-350 gramów szpinaku na osobę, choć to w paczce ogromna ilość liści. 

Szpinak - propozycje podania

Szpinak możemy podać klasycznie - duszony na oliwie, szpinak z czosnkiem, a także jako dodatek do steku z balsamico i grubą sola. Szpinak wzbogacony o ouzo, czyli anyżkowy alkohol, można podać do ryb, makaronów i ziemniaków.

Artykuły powiązane

Ciasto szpinakowe
07.09.2020

Leśny mech - ciasto szpinakowe, które robi wrażenie

Leśny mech to jedno z nowych ciast, które zawsze robi wrażenie. "Szpinak do ciasta, ale jak to?" - to pytanie nierzadko pada, gdy ciasto szpinakowe pojawia się na stole. Wypiek barwiony jest liśćmi (najlepiej) świeżego szpinaku, a podany niczym prawdziwy leśny mech z owocami jagodowymi. Ciasto szpinakowe wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci rodzinę i wszystkich gości. Jak zrobić ciasto leśny mech? Polecamy najlepsze przepisy na ciasto szpinakowe!