Przepisy z czosnkiem

4 kolekcji przepisów

234 przepisów

Czosnek to roślina, która na stałe zagościła w składnikach używanych w kuchni. Nie zniechęca nawet ostry zapach i piekący smak. Może dlatego uważa się, że skutecznie odstrasza wampiry. Kulinarnie najczęściej wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Najłagodniejszy w smaku czosnek otrzymamy po upieczeniu, który można wykorzystać na smaczną pastę do kanapek. Równie popularną metodą na załagodzenie ostrego smaku jest marynowanie. Taki czosnek spotkamy w krajach śródziemnomorskich. Ponadto czosnek pomaga zwalczać infekcje, zapalenia i wzmocnić odporność. Stąd często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zebraliśmy przepisy z czosnkiem w roli głównej.

Przepisy w kolekcji Przepisy z czosnkiem

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

mojegotowanie

Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!

mojegotowanie

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Czosnek – właściwości

Czosnek to znany specyfik z domowych apteczek, który stosowany jest przy walce z przeziębieniem. Jednak warto pamiętać, że czosnek to nie tylko naturalny antybiotyk. Czosnek jest bogaty w witaminy z grupy B, C, A i PP, sole mineralne (potas, wapń, magnez) oraz niektóre mikroelementy np.: chrom. Za ostry zapach i smak odpowiada siarka, która ma doskonały wpływ na wygląd skóry i paznokci. Dodanie czosnku do pieczeni usprawnia trawienie i przyspiesza działanie układu pokarmowego. Dodawanie czosnku do szkolnych kanapek, pomoże zwalczyć pasożyty często występujące u dzieci. Regularnie spożywany czosnek potrafi regulować ciśnienie krwi i tym samym ustrzec od udaru i zawałów.

 

Artykuły powiązane

Dim sum
24.06.2020

Dim sum – chińskie pierożki pod lupą

Dim sum zdobywają coraz większą popularność, także w Polsce. Polacy kochają pierogi, nic więc dziwnego, że coraz chętniej sięgają po orientalną propozycję w formie chińskich pierożków. Tradycyjne pierożki dim sum to zestaw smakowitych przekąsek, ale równie dobrze może być to sycące danie obiadowe. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy tradycję wyrobu dim sum, przepis i zwyczaj podawania.

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy
15.04.2020

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy

Wraz z pierwszymi promieniami słońca chcemy mieć większy kontakt z naturą. W czasach epidemii przyjemność wychodzenia na zewnątrz jest mocno ograniczona. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten czas przeznaczyć na uprawę owoców, warzyw i kwiatów jadalnych. Oto nasze propozycje na proste rośliny, które dostarczą niezbędnych witamin.

Czulent - kuchnia żydowska
17.04.2019

Kugel i kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jest smakowitą mieszanką wielu tradycji kulinarnych, zadziwiającą różnorodnością i swobodnym łączeniem – wydawałoby się – odmiennych produktów. Jedną z najpopularniejszych potraw jest kugel. Czym się charakteryzuje i z czego jeszcze słynie kuchnia żydowska? O tym w cyklu "Smaczne miejsca".

Nuggetsy
28.01.2019

Nuggetsy - chrupiący przysmak w domowej wersji

Każdy z nas ma czasami ochotę na danie z fast foodu. Co powiecie na to, żeby przygotować je w domu? Nuggetsy domowe będą idealną przekąską na imprezę, świetnie sprawdzą się też w wersji obiadowej z surówką. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak sprawić, by były chrupiące i pyszne.

Aneta Łańcuchowska
18.10.2018

Aneta Łańcuchowska – gotująca dietetyk podpowiada sposoby na odporność

Aneta Łańcuchowska udowadnia, że dietetyk nie tylko dzieli się wiedzą teoretyczną i radzi, co w jedzeniu siedzi, ale też pokazuje, jak w praktyce najsmaczniej i najzdrowiej łączyć ze sobą produkty. W cyklu „Człowiek od kuchni” Aneta Łańcuchowska zdradziła nam swój przysmak z dzieciństwa i trend, który ostatnio zachwycił ją w kuchni.

Pesto z bazylii
16.07.2018

Pesto z bazylii i nie tylko - do makaronu jak znalazł!

Pesto z bazylii to doskonały pomysł na szybki sos do makaronu. Możemy je jednak zrobić nie tylko z bazylii, ale i z pietruszki czy liści rzodkiewki. Będzie tak samo pyszne! Zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na pesto w ramach naszego cyklu "Smak".

My New Roots- Letnia zupa Minestrone
14.07.2018

Sarah Britton i jej wegetariańskie przepisy. My new roots wraca naturalnie i zdrowo

My new roots to dobrze znane wegetariańskie dania dla każdego. Sarah Britton, blogerka i propagatorka sezonowych roślin w kuchni, proponuje jeszcze więcej wegetariańskich przepisów. Wzięłam pod lupę propozycje z książki "Naturalnie i zdrowo. My new roots". 5 dni, 5 potraw i 8 rożnych przepisów na główne propozycje i dodatki. W cyklu "Przyjemności na weekend" zdradzam, jak mi poszło.

Czosnek
03.07.2018

Czosnek do wszystkiego? Tylko w restauracji The Stinking Rose

Wchodzicie do restauracji. Sięgacie po menu i zaczynacie je przeglądać. Czytacie i czytacie, coś wam tu ewidentnie nie gra. I nagle olśnienie - nazwa The Stinking Rose to nie przypadek, w każdym daniu jest bowiem czosnek.

Ogórki małosolne - zrób je sam!
12.06.2018

Domowe ogórki małosolne - w garnku, beczce lub słoiku

Najlepsze ogórki to te przygotowane w domu. Niewiele potrzeba, żeby smakowały naprawdę wybornie. Oprócz przypraw i dodatków, warto zaopatrzyć się w profesjonalny garnek lub beczkę do kiszenia.