Naleśniki w formie sufletu

Ocena:

4.47 (186)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Naleśniki w formie nieco bardziej wyrafinowanej niż zwykle, zapiekane jak suflet.

Składniki:

  • chili  3 g

  • twaróg  500 g

  • tymianek  0.5 pęczka

  • skórka z cytryny  10 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • sól  9 g

  • śmietana 18%  180 g

  • olej  30 ml

  • mąka  200 g

  • mleko  375 ml

  • masło  25 g

  • jajka  7 szt.

Naleśniki w formie sufletu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Naleśniki: 3 jajka, mleko, łyżkę oleju i szczyptę soli miksujemy z dodawaną porcjami przesianą mąką i 1 i 1/2 szklanki wody (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy na 30 min. Na patelni nasmarowanej olejem lub słoniną smażymy naleśniki.

  • Krok 2:

    Nadzienie: oddzielamy białka i żółtka z 2 jaj. Twaróg ucieramy z żółtkami, skórką cytrynową, 3/4 posiekanego tymianku i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

  • Krok 3:

    Masa sufletowa: oddzielamy białka i żółtka z 2 jaj. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy ze śmietaną i żółtkami. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.

  • Krok 4:

    Pieczenie: okrągłą żaroodporną formę smarujemy masłem. Dno wykładamy kilkoma pustymi naleśnikami. Pozostałe naleśniki smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w rulon. Każdy przecinamy na cztery równe części. Ustawiamy pionowo w formie. Zalewamy masą sufletową i pieczemy ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Podajemy gorące, posypane resztą tymianku.

Porady

Do nadzienia: do delikatnego serka twarogowego możemy dodać cienko pokrojonego łososia surowego lub wędzonego, a wtedy zamiast tymianku – drobno posiekany koperek.
 

Zobacz też: naleśniki z wiśniami i czekoladą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne