Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.47 (186)
Naleśniki w formie nieco bardziej wyrafinowanej niż zwykle, zapiekane jak suflet.
chili 3 g
twaróg 500 g
tymianek 0.5 pęczka
skórka z cytryny 10 g
gałka muszkatołowa 2 g
sól 9 g
śmietana 18% 180 g
olej 30 ml
mąka 200 g
mleko 375 ml
masło 25 g
jajka 7 szt.
Naleśniki: 3 jajka, mleko, łyżkę oleju i szczyptę soli miksujemy z dodawaną porcjami przesianą mąką i 1 i 1/2 szklanki wody (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy na 30 min. Na patelni nasmarowanej olejem lub słoniną smażymy naleśniki.
Nadzienie: oddzielamy białka i żółtka z 2 jaj. Twaróg ucieramy z żółtkami, skórką cytrynową, 3/4 posiekanego tymianku i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Masa sufletowa: oddzielamy białka i żółtka z 2 jaj. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy ze śmietaną i żółtkami. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Pieczenie: okrągłą żaroodporną formę smarujemy masłem. Dno wykładamy kilkoma pustymi naleśnikami. Pozostałe naleśniki smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy w rulon. Każdy przecinamy na cztery równe części. Ustawiamy pionowo w formie. Zalewamy masą sufletową i pieczemy ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Podajemy gorące, posypane resztą tymianku.
Porady
Do nadzienia: do delikatnego serka twarogowego możemy dodać cienko pokrojonego łososia surowego lub wędzonego, a wtedy zamiast tymianku – drobno posiekany koperek.
Zobacz też: naleśniki z wiśniami i czekoladą