Soki, Polska
Kolekcja Soki, Polska zawiera 161 przepisów
Przepisy w kolekcji Soki, Polska

Ryba po grecku - fit to jedna z najzdrowszych i najlżejszych wigilijnych potraw. Nie trzeba przypominać, że ryby są źródłem białka, a warzywa korzeniowe to dodatkowa porcja witamin i błonnika. Tak przygotowana ryba po grecku to świetna przekąska na imprezę w rodzinnym gronie.
Ryba po grecku - fit

Rosyjska sałatka śledziowa to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Warstwowa sałatka pięknie się będzie prezentować w szklanej misie lub porcjowana w mniejsze słoiczki.
Rosyjska sałatka śledziowa

Jabłecznik z bezą to wspaniałe ciasto. Pod lekko chrupiącą z wierzchu, a miękką w środku bezą, kryją się kwaśne jabłka na delikatnym kruchym spodzie. Jabłecznik z bezą to połączenie smaku kwaśnego i słodkiego, które tworzą przyjemny balans. To ciasto bardzo efektowne, ale łatwe do zrobienia. Wygląda na skomplikowane, jednak nie trzeba dużych umiejętności kucharskich, żeby je przygotować.
Jabłecznik z bezą

Jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną to zupełnie nowa odsłona jabłecznika - smak jabłek podkręca dodatek cydru, a pierzynka z bitej śmietany daje lekkość. Ten pyszny wypiek z pewnością zrobi wrażenie na wymagających gościach. Jeśli do tej pory nie próbowaliście wypieków z jabłkowym, procentowym akcentem, warto przetestować nasz przepis na jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną.
Jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną

Dorsz smażony to pyszna propozycja obiadowa, nie tylko na piątek. Pod złocistą, chrupiącą panierką skrywa się delikatne mięso ryby, które doskonale smakuje skropione odrobiną soku z cytryny i posypane natką pietruszki. Dorsz smażony może być podawany z frytkami, puree ziemniaczanym czy ryżem. W każdej wersji będzie pyszny!
Dorsz smażony w klasycznej panierce

Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami to pomysł na zdrowy obiad, na lunch do pracy albo wcześniejszą kolację. Pamiętajmy, że kasze są niezastąpione zimą dzięki właściwościom rozgrzewającym.
Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 780 kcal
Bażant z renetami

Przygotowanie: 20 minut Marynowanie: 24 godziny Pieczenie: 40 minut
Udziec sarni Św. Huberta

Zamknijmy w słoiku letnie smaki i delektujmy się nimi w zimowe dni.
Młoda kapusta na zimę

Pasztet z dzika dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Z leśną nutą, idealnie wpisze się w propozycje potraw na święta. Zarówno Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Pasztet z dzika jest pyszny!
Pasztet z dzika

Sernik krakowski z lukrem cytrusowym to tradycyjny świąteczny sernik na kruchym spodzie z charakterystyczną kratką z wierzchu. Klasyczny sernik krakowski z rodzaju ciężkich i treściwych. Pyszny!
Sernik krakowski

Pisanki kojarzą wam się tylko z pomalowanymi na kolorowo jajkami? Obalamy ten stereotyp! W tym roku postanowiliśmy na Wielkanoc przygotować ciasteczka-pisanki. Są zrobione z ciasta ptysiowego i po prostu rozpływają się w ustach. A wzory, które na nich wymalowaliśmy możecie skopiować także na zwykłe jajka. Ptysiowe pisanki polecają się na świąteczny stół!
Ptysiowe pisanki

Baba wielkanocna trójkolorowa to pyszna propozycja na świąteczny deser. Wygląda wspaniale i jest pyszna. Każda z warstw babki ma inny smak - jest tu więc i klasyczne jasne ciasto z dodatkiem waniliowego ekstraktu, ciemne ciasto kakaowe i jasne ciasto z dodatkiem maku. Wbrew pozorom taka baba wielkanocna trójkolorowa nie jest wcale trudna do zrobienia. Sprawdźcie nasz przepis!
Baba wielkanocna trójkolorowa

Idealna przekąska na wielkanocny stół
Jaja faszerowane pastą z groszku

Truskawki i rabarbar to doskonałe połączenie - nieprzypadkowo sezony na nie pokrywają się. Wykorzystajcie to i przygotujcie te pyszne tartaletki.
Rabarbarowe tartaletki z truskawkowym coulis
Artykuły powiązane
Sok z żurawiny, czyli zaskakujący napój o wielu właściwościach
Sok żurawinowy jest bardzo zdrowym i lubianym napojem. Dawniej żurawinę nazywano „cytryną dla ubogich”, ponieważ nie ustępując właściwościami temu egzotycznemu owocowi, była dostępna za darmo i dla każdego. Sok z żurawiny jest wspaniałym lekarstwem dla wszystkich.