Cate Dixon

Chutney z jabłek

Ocena:

5 (1)

  • 1 godz. 55 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Chutney z jabłek to niecodzienna propozycja. Idealnie komponuje się z wędlinami i słonymi przekąskami, ponieważ owocom towarzyszą ocet jabłkowy, sól i gałka muszkatołowa. Smak można podkreślić dodatkiem korzennych lub pikantnych przypraw. Na stole, zwłaszcza świątecznym, może zastąpić ćwikłę, sos żurawinowy, dipy i lepiej znany chutney z cebuli. Zachowuje świeżość przez 3 miesiące, a po otwarciu aż 2 tygodnie. Chutney z jabłek można przygotować ze sporym wyprzedzeniem.

Składniki:

  • ocet jabłkowy  400 ml

  • cukier trzcinowy  250 g

  • rodzynki  80 g

  • jabłka  600 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • brązowy cukier  250 g

  • sól morska  6 g

Chutney z jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kwaśne jabłka, np. braeburn, bramley lub szara reneta (polecamy miks dwóch gatunków) obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Dzielimy je na ósemki i kroimy w plastry.  

  • Krok 2:

    Wszystkie składniki przekładamy do sporego rondla o grubym dnie. Gotujemy na małym lub średnim ogniu. Często mieszamy, aż cukier się rozpuści i masa uzyska konsystencję syropu.

  • Krok 3:

    Zmniejszamy ogień do niskiego poziomu i dusimy przez 90 minut, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką (żeby nie naruszyć struktury owoców), żeby chutney z jabłek nie przywarł do dna.

  • Krok 4:

    Gorące jabłka przekładamy do dwóch wysterylizowanych słoików o pojemności 324 ml, zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia.

  • Krok 5:

    Chutney z jabłek przechowujemy do trzech miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zużywamy w ciągu dwóch tygodni od otwarcia.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/apple-pie-chutney

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne