Strudel ziemniaczany

Strudel ziemniaczany to ciekawe połączenie słonych i słodkich smaków. Farsz składa się z białej kapusty duszonej z cebulą i rodzynkami, a ciasto, które zwija się w atrakcyjny rulon, powstaje z tłuczonych kartofli i mąki pszennej. Łatwo pomylić to wytrawne danie z deserem, zwłaszcza że jego wierzch zdobią delikatne płatki migdałowe. Miękki strudel ziemniaczany z kapustą nie zagości jednak na podwieczorku. Zaserwujcie go na obiad, kolację lub szybki lunch.

dodany przez: Apetit

dania główne dania z ziemniaków przystawki

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
500 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Strudel ziemniaczany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na strudel: ziemniaki gotujemy do miękkości i obieramy. Przeciskamy przez praskę, rozgniatamy lub mielimy przy pomocy robota kuchennego (z użyciem końcówki o małych oczkach). Przekładamy je do miski razem z 500 g mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Dodajemy 50 g miękkiego masła, mleko i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy na półtwarde ciasto. Przykrywamy je odstawiamy na chwilę, żeby odpoczęło.

  • 2.

    Farsz: w dużym rondlu rozgrzewamy pozostałe masło (może być też oliwa) i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy poszatkowną kapustę. Mieszamy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Oprószamy warzywa mąką i wlewamy odrobinej zimnej wody. Dobrze mieszamy, żeby uniknąć grudek. Dodajemy rodzynki i gotujemy farz na wolnym ogniu przez kwadrans, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Ponownie mieszamy, ale nie zagotowujemy. 

  • 3.

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm. Rozkładamy na nim duszoną kapustę, zwijamy je w rulon i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy strudel ziemniaczany żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy na złoty kolor (około pół godziny).

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/bramborovy-zavin 

Kalorie: 500

Węglowodany: 60

Tłuszcz: 30

Błonnik: 6

Białko: 12

Tłuszcz nasycony: 15

Cukier: 10

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy