Strudel ziemniaczany to ciekawe połączenie słonych i słodkich smaków. Farsz składa się z białej kapusty duszonej z cebulą i rodzynkami, a ciasto, które zwija się w atrakcyjny rulon, powstaje z tłuczonych kartofli i mąki pszennej. Łatwo pomylić to wytrawne danie z deserem, zwłaszcza że jego wierzch zdobią delikatne płatki migdałowe. Miękki strudel ziemniaczany z kapustą nie zagości jednak na podwieczorku. Zaserwujcie go na obiad, kolację lub szybki lunch.
www.apetitonline.cz
(średnia 0 z 0 głosów)
Ciasto na strudel: ziemniaki gotujemy do miękkości i obieramy. Przeciskamy przez praskę, rozgniatamy lub mielimy przy pomocy robota kuchennego (z użyciem końcówki o małych oczkach). Przekładamy je do miski razem z 500 g mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Dodajemy 50 g miękkiego masła, mleko i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy na półtwarde ciasto. Przykrywamy je odstawiamy na chwilę, żeby odpoczęło.
Farsz: w dużym rondlu rozgrzewamy pozostałe masło (może być też oliwa) i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy poszatkowną kapustę. Mieszamy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Oprószamy warzywa mąką i wlewamy odrobinej zimnej wody. Dobrze mieszamy, żeby uniknąć grudek. Dodajemy rodzynki i gotujemy farz na wolnym ogniu przez kwadrans, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Ponownie mieszamy, ale nie zagotowujemy.
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm. Rozkładamy na nim duszoną kapustę, zwijamy je w rulon i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy strudel ziemniaczany żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy na złoty kolor (około pół godziny).
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/bramborovy-zavin
Kalorie: 500
Węglowodany: 60
Tłuszcz: 30
Błonnik: 6
Białko: 12
Tłuszcz nasycony: 15
Cukier: 10
Komentarze