Puree ziemniaczane z kalarepą

Ocena:

5 (2)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Puree ziemniaczane z kalarepą jest mocno kremowe i bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi świeżej natki pietruszki, gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Wyróżnia się lekko słodką nutą i delikatnym kapuścianym smakiem. To całoroczny dodatek obiadowy, ale najlepiej smakuje z jędrną, młodą kalarepą. Dobrze komponuje się z rybami, daniami smażonymi na patelni lub z grilla. Odpowiednie jest też do wszelkich kotletów: mięsnych i wegetariańskich. Sprawdźcie prosty przepis na puree ziemniaczane z kalarepą.

Składniki:

  • kalarepa  800 g

  • ziemniaki  700 g

  • woda  400 ml

  • sól  6 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • mleko  200 ml

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • pieprz biały  1 szczypta

Puree ziemniaczane z kalarepą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalarepkę i ziemniaki (najlepsze będą mączyste, sypkie, typu C, np. bryza, gracja, finezja) myjemy i obieramy, potrzebne nam będą same bulwy. Warzywa kroimy na kawałki, mniej więcej tej samej wielkości większe kostki.

  • Krok 2:

    Do garnka wlewamy mniej więcej 400 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy niewielką ilość soli. Ostrożnie przekładamy kalarepę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości, potrwa to  około 15-20 minut.

  • Krok 3:

    W międzyczasie płuczemy natkę pietruszki, osuszamy ją ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Siekamy drobno. Zamiast natki można też posiekać koperek lub szczypiorek.

  • Krok 4:

    Do ugotowanych warzyw wlewamy mleko 1,5% i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków (można też użyć blendera). Mleko zastosowane w przepisie można zamienić na śmietankę, jogurt naturalny, masło, a nawet serek topiony. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy ręcznie z puree ziemniaczanym z kalarepą. Do smaku dosypujemy gałkę muszkatołową (najlepiej świeżo startą) i pieprz biały, który idealnie komponuje się z ziemniakami. Danie podajemy w formie dodatku, pasuje np. do kotletów jajecznych lub kotletów mielonych z kapustą.

    Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/kohlrabi-kartoffel-stampf-einfach-lecker

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne