Gözleme – tureckie placki z botwinką

Ocena:

5 (4)

  • 3 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Gözleme – tureckie placki z botwinką to młode, duszone łodygi buraka, zamknięte w usmażonym na chrupko cieście. Farsz jest dobrze doprawiony, bogaty, z dodatkiem aromatycznej cebulki i kwaskowatego sumaku, a  dzięki serowi feta lekko słony i wyrazisty. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną sosu czosnkowego. To doskonały pomysł na ciekawe wykorzystanie nowalijek w kuchni. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gözleme – tureckie placki z botwinką

Składniki:

  • feta  400 g

  • oliwa z oliwek  140 ml

  • cebula  400 g

  • botwina  600 g

  • papryka chili  80 g

  • czosnek  10 g

  • sumak  4 g

  • ocet jabłkowy  15 ml

  • mąka  850 g

  • masło  60 g

  • sól  8 g

  • pieprz  3 szczypty

  • woda  430 ml

Gözleme – tureckie placki z botwinką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Botwinę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Łodygi tniemy na około 1 cm kawałki, a liście grubo siekamy. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę chili rozcinamy, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ tniemy w paseczki.

  • Krok 2:

    Na dużą patelnię wlewamy 80 ml oliwy z oliwek i ustawiamy na niskiej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy cebulę i smażymy przez 20 minut do miękkości. Dodajemy łodygi botwiny, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Gdy zmiękną, wrzucamy posiekane liście botwinki i mieszamy, aż nieco zmniejszą swoją objętość. Doprawiamy pieprzem i szczyptą soli i dokładnie mieszamy (możemy dodać też swoje ulubione przyprawy, np. tymianek).

  • Krok 3:

    Ustawiamy patelnię na średniej mocy palnika, naczynie odkrywamy i gotujemy warzywa przez 5-8 minut, aż woda odparuje. Na końcu dodajemy pokrojoną papryczkę chili, rozgnieciony czosnek, sumak w proszku, kruszymy do środka fetę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10 minut.

  • Krok 4:

    Przygotowujemy ciasto na gözleme: do dużej miski wlewamy 400 ml letniej (nie gorącej) wody, ocet, 30 ml oliwy z oliwek i łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy rózgą, a następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut (rękami lub za pomocą robota kuchennego z odpowiednią końcówką), aż stanie się gładkie i elastyczne. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

  • Krok 5:

    W niewielkim rondelku umieszczamy masło i ustawiamy na niskiej mocy palnika. Gdy się roztopi, dodajemy 30 ml oliwy z oliwek i łączymy za pomocą rózgi.

  • Krok 6:

    Ciasto dzielimy na osiem porcji i formujemy je na kształt kulek. Przekładamy jedną z nich na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy okrągły placek o średnicy ok. 35 cm, który – za pomocą pędzelka cukierniczego – smarujemy odrobiną masła i oliwy (nie smarujemy jednak brzegów, w przeciwnym razie naleśnik się nie sklei). Dwie przeciwległe krawędzie placka składamy do wewnątrz, na samym środku układamy odrobinę farszu z botwinką, a następnie przykrywamy go resztą ciasta tak, by powstał prostokąt. Brzegi dociskamy, zamykając nadzienie w środku. Czynność powtarzamy z pozostałymi kulkami ciasta.

  • Krok 7:

    Dużą patelnię (ok. 30 cm średnicy) ustawiamy na małym ogniu. Gdy będzie gorąca, wlewamy resztę oliwy z masłem i układamy nasze placki. Smażymy przez 5-7 minut z jednej strony, aż będą złociste i chrupiące. Przewracamy je na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut do zarumienienia ciasta. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na duży talerz.

  • Krok 8:

    Gözleme – tureckie placki z botwinką podajemy jeszcze ciepłe, z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw lub z odrobiną sosu czosnkowego.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/swiss-chard-gozleme

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne