www.bbcgoodfood.com
5 (4)
Gözleme – tureckie placki z botwinką to młode, duszone łodygi buraka, zamknięte w usmażonym na chrupko cieście. Farsz jest dobrze doprawiony, bogaty, z dodatkiem aromatycznej cebulki i kwaskowatego sumaku, a dzięki serowi feta lekko słony i wyrazisty. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną sosu czosnkowego. To doskonały pomysł na ciekawe wykorzystanie nowalijek w kuchni. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gözleme – tureckie placki z botwinką
feta 400 g
oliwa z oliwek 140 ml
cebula 400 g
botwina 600 g
papryka chili 80 g
czosnek 10 g
sumak 4 g
ocet jabłkowy 15 ml
mąka 850 g
masło 60 g
sól 8 g
pieprz 3 szczypty
woda 430 ml
Botwinę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Łodygi tniemy na około 1 cm kawałki, a liście grubo siekamy. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę chili rozcinamy, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ tniemy w paseczki.
Na dużą patelnię wlewamy 80 ml oliwy z oliwek i ustawiamy na niskiej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy cebulę i smażymy przez 20 minut do miękkości. Dodajemy łodygi botwiny, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Gdy zmiękną, wrzucamy posiekane liście botwinki i mieszamy, aż nieco zmniejszą swoją objętość. Doprawiamy pieprzem i szczyptą soli i dokładnie mieszamy (możemy dodać też swoje ulubione przyprawy, np. tymianek).
Ustawiamy patelnię na średniej mocy palnika, naczynie odkrywamy i gotujemy warzywa przez 5-8 minut, aż woda odparuje. Na końcu dodajemy pokrojoną papryczkę chili, rozgnieciony czosnek, sumak w proszku, kruszymy do środka fetę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10 minut.
Przygotowujemy ciasto na gözleme: do dużej miski wlewamy 400 ml letniej (nie gorącej) wody, ocet, 30 ml oliwy z oliwek i łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy rózgą, a następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut (rękami lub za pomocą robota kuchennego z odpowiednią końcówką), aż stanie się gładkie i elastyczne. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
W niewielkim rondelku umieszczamy masło i ustawiamy na niskiej mocy palnika. Gdy się roztopi, dodajemy 30 ml oliwy z oliwek i łączymy za pomocą rózgi.
Ciasto dzielimy na osiem porcji i formujemy je na kształt kulek. Przekładamy jedną z nich na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy okrągły placek o średnicy ok. 35 cm, który – za pomocą pędzelka cukierniczego – smarujemy odrobiną masła i oliwy (nie smarujemy jednak brzegów, w przeciwnym razie naleśnik się nie sklei). Dwie przeciwległe krawędzie placka składamy do wewnątrz, na samym środku układamy odrobinę farszu z botwinką, a następnie przykrywamy go resztą ciasta tak, by powstał prostokąt. Brzegi dociskamy, zamykając nadzienie w środku. Czynność powtarzamy z pozostałymi kulkami ciasta.
Dużą patelnię (ok. 30 cm średnicy) ustawiamy na małym ogniu. Gdy będzie gorąca, wlewamy resztę oliwy z masłem i układamy nasze placki. Smażymy przez 5-7 minut z jednej strony, aż będą złociste i chrupiące. Przewracamy je na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut do zarumienienia ciasta. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na duży talerz.
Gözleme – tureckie placki z botwinką podajemy jeszcze ciepłe, z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw lub z odrobiną sosu czosnkowego.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/swiss-chard-gozleme