Dan Doherty

Rösti ziemniaczane z peperonatą i jajkiem

Ocena:

5 (3)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Rösti ziemniaczane z peperonatą i jajkiem to chrupiące placki z apetycznym gulaszem z papryki. Smażone na złoto, tarte ziemniaki, przykryte kołderką z mięciutkich warzyw, duszonych na oliwie. A na wierzchu cieplutkie, przyjemnie rozpływające się jajko w koszulce. Za wspaniały aromat odpowiadają zioła: tymianek, bazylia, a także skórka z cytryny. Jesteście ciekawi smaku? Koniecznie spróbujcie przepis na ziemniaczane rösti z peperonatą i jajkiem.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • ocet winny  15 ml

  • bazylia  5 g

  • oliwa z oliwek  100 ml

  • czerwona papryka  6 szt.

  • czerwona cebula  250 g

  • czosnek  10 g

  • pomidor  1.5 kg

  • liść laurowy  1 szt.

  • tymianek  2 szt.

  • cukier trzcinowy  30 g

  • ocet winny  100 ml

  • cytryna  1 szt.

  • ziemniaki  900 g

  • masło  25 g

Rösti ziemniaczane z peperonatą i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowujemy warzywa: paprykę (średniej wielkości) kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, a część jadalną kroimy w cienkie paski. Czerwoną cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy na cienkie plasterki (czosnek możemy przecisnąć przez praskę). Pomidory (najlepsze będą śliwkowe) dzielimy na ćwiartki, wyrzucamy części nasienne, a następnie kroimy jak najcieniej. Cytrynę myjemy, szorujemy, ścieramy skórkę na drobnych oczkach.

  • Krok 2:

    Na szerokiej, płytkiej patelni (ok. 30 cm średnicy) rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy paprykę, cebulę oraz czosnek i smażymy na niskiej mocy palnika przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucamy pomidory, cebulę, liść laurowy, liście świeżego tymianku (sprawdzi się też suszony), startą skórkę cytryny, brązowy cukier oraz ocet winny (najlepszy będzie czerwony, można zastąpić go też jabłkowym). Smażymy przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Peperonatę możemy zrobić również do trzech dni wcześniej i przechowywać ją w lodówce.

  • Krok 3:

    Przygotowujemy rösti: ziemniaki myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą ze szczyptą soli i umieszczamy na wyższej mocy palnika. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy moc do minimum i gotujemy przez 8 minut (w środku powinny być wciąż surowe). Odcedzamy i pozostawiamy w odkrytym garnku do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Z ostudzonych ziemniaków zdejmujemy skórkę, a miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do miski. Jeśli chcemy, możemy doprawić je solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Na nieprzywierającej patelni umieszczamy połowę masła i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy się roztopi, dodajemy starte ziemniaki i równomiernie je rozprowadzamy, delikatnie dociskając łopatką. Smażymy przez 10-15 minut, aż placek będzie rumiany. Następnie kładziemy na wierzchu talerz i odwracamy patelnię. Wrzucamy resztę masła, roztapiamy, po czym delikatnie zsuwamy placek ziemniaczany z powrotem (surową stroną do dołu) i smażymy, aż spód stanie się złocisto-brązowy.

  • Krok 6:

    Do rondelka wlewamy litr wody i ustawiamy na wysokiej mocy palnika. Do miseczki wbijamy jedno jajko (ostrożnie, by nie skłócić żółtka z białkiem). Gdy woda zagotuje się, zmniejszamy ogień, dodajemy 2 łyżki octu (sprawdzi się też sok z cytryny) i mieszamy wodę w taki sposób, by w środku powstał wir. Cały czas mieszając, do środka wlewamy jajko. Gotujemy przez 3 minuty, po czym wyciągamy i przekładamy na czysty talerz. Powtarzamy tę czynność z pozostałymi jajkami.

  • Krok 7:

    Placek ziemniaczany dzielimy na cztery równe porcje i przekładamy na talerze. Na wierzchu wykładamy łyżkę aromatycznej peperonaty oraz jajko w koszulce.

  • Krok 8:

    Rösti ziemniaczane z peperonatą i jajkiem podajemy jeszcze ciepłe, skropione oliwą z oliwek i udekorowane świeżą bazylią.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/potato-rostis-peperonata-poached-eggs

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne