Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.46 (145)
A gdyby pączki przygotować na wytrawnie? Gwarantujemy, że te z szynką i serem podbiją wasze serca niemniej niż ich słodkie odpowiedniki.
szynka gotowana 100 g
mąka 75 g
mąka kukurydziana 85 g
sól 3 g
proszek do pieczenia 3 g
soda oczyszczona 3 g
pieprz 3 g
gałka muszkatołowa 3 g
papryka ostra 3 g
jajka 2 szt.
maślanka 100 ml
szczypiorek 1 pęczek
olej 1 l
Przesiewamy pszenną mąkę do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, świeżo mielony pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę. Jajka lekko ubijamy razem z maślanką dorzucamy do miski i wyrabiamy gładkie, wilgotne ciasto.
Mikserem na małych obrotach mielemy szynkę, drobno siekany szczypiorek i starty cheddar, mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz. Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta wpuszczamy do frytury smażymy ok. 3 min na złoto. Koniecznie odsączamy na papierowych serwetkach.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018
Porady
Zaskakujący smakowo może być dodatek drobnych kostek świeżego ananasa, startego imbiru i kolendry zamiast szczypioru. W wersji rybnej można sobie pozwolić na kawałek łososia surowego przepuszczonego przez maszynkę do mięsa, otartą skórkę z cytryny i posiekane zielone oliwki. Jako dip polecam naturalny serek wymieszany z łyżeczką soku buraczanego, łyżeczką tartego chrzanu, pęczkiem posiekanego kopru i sokiem cytrynowym.